NIEDOBORY ŻELAZA u dziecka z CELIAKIĄ – z jakich pokarmów pozyskiwać żelazo ?
U dzieci z celiakią (nietolerancją glutenu) bardzo często dochodzi do powstania niedoborów żelaza, wskutek upośledzonego wchłaniania tego pierwiastka w jelicie cienkim.
W konsekwencji, u części z nich, może dojść do rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza. Włączenie diety bezglutenowej u większości pacjentów prowadzi do normalizacji stężenia żelaza w surowicy krwi. W szczególnych przypadkach lekarz może wdrożyć suplementację.
Zalecane spożycie żelaza dla dzieci na diecie bezglutenowej jest takie samo jak dla zdrowej populacji, tj. 7-10 mg Fe/dobę. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna pokryć zapotrzebowanie na żelazo.
Jakie są główne źródła żelaza w diecie?
To przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego (tzw. żelazo hemowe- lepiej przyswajalne) i roślinnego (żelazo niehemowe).
Źródła żelaza hemowego:
- mięso (głównie czerwone)
- wątróbka wieprzowa/z kurczaka
- żółtko jaja kurzego
Źródła żelaza niehemowego:
- zielone warzywa liściaste (brokuły, szpinak)
- nasiona roślin strączkowych (soja, fasola, groch)
- kasze: gryczana, jaglana
- amarantus
- quinoa
- teff
- suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki)
- orzechy, pestki dyni, ziarna sezamu, migdały
Produkty hamujące wchłanianie żelaza:
- fityniany (zawarte w nasionach roślin strączkowych i ziarnach zbóż)
- kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar)
- kofeina (kawa, herbata, kakao)
- nadmiar błonnika pokarmowego
Produkty zwiększające wchłanianie żelaza:
- witamina C (czarna porzeczka, papryka, brukselka, kalafior, truskawki, kiwi, pomarańcze, pomidory)
- aminokwasy zawarte w białku mięsa, drobiu i ryb
Anna Radzimowska
Diagnosta Laboratoryjny
Przeczytaj także: Kiszonki - wzmacniaj organizm!