Alternatywne sposoby żywienia dzieci i młodzieży - dieta wegetariańska
W związku ze zwiększoną tendencją przechodzenia na dietę wegetariańską przez osoby dorosłe, coraz częściej mamy do czynienia z dziećmi wychowanymi właśnie w tym modelu żywieniowym. Warto wiedzieć, że wyróżniamy różne odłamy wegetarianizmu:
-laktoowowegetarianie w swoich posiłkach dopuszczają obecność jaj, mleka oraz przetworów mlecznych,
- laktowegetarianie są węższą grupą ponieważ oprócz produktów pochodzenia roślinnego dopuszczają tylko spożywanie mleka,
- natomiast weganie, wybierają tylko produkty pochodzenia roślinnego całkowicie eliminując mięso, ryby, mleko, jaja i inne produkty pochodzenia zwierzęcego,
- semiwegetarianizm dopuszcza jedzenie ryb i drobiu.
Aby zapewnić odpowiedni skład pokarmu kobiecego, matka stosująca dietę wegetariańską powinna skupić się na:
- zapewnieniu odpowiedniego poziomu spożycia kwasów omega-3 gdyż właśnie te kwasy biorą udział w prawidłowym rozwoju mózgi i siatkówki oka u niemowląt, kwasy omega-3 znajdziemy w ciemnozielonych warzywach, orzechach włoskich oraz w oleju lnianym.
- dostarczaniu organizmowi witaminy B12, występującej w ziarnach zbóż, pełni ona istotną funkcję w zapobieganiu występowania zaburzeń hematologicznych u dziecka.
Źródła substancji odżywczych, niezbędnych w diecie matki karmiącej w zależności od rodzaju spożywanej diety alternatywnej:
- białko – weganki odnajdą je w tofu, ziarnach zbóż oraz w roślinach strączkowych, laktoowowegetarianki i laktowegetarianki mogą również spożywać jaja i produkty mleczne,
- żelazo – znajdziemy w roślinach strączkowych, orzechach, szpinaku, suszonych owocach,
- cynk – pełne ziarna zbóż, kiełki pszenicy, rośliny strączkowe,
- foliany – głównie warzywa o ciemnozielonych liściach oraz warzywa strączkowe.
Istotny jest fakt iż dieta wegetariańska jest wysokobłonnikowa ale jednocześnie niskokaloryczna co sprawia, że jest odpowiednia dla osób dorosłych lecz w przypadku dzieci należy zwrócić uwagę na następujące składniki pokarmowe: żelazo, cynk, foliany, witaminę B12, białko nie zapominając o odpowiedniej dla wieku dziecka kaloryczności tego rodzaju diety. Produkty takie jak: pełnoziarniste pieczywo, kasze makarony, rośliny strączkowe (fasola, bób, groch) są również źródłem białka w diecie , płatki zbożowe, pomogą zapewnić odpowiednią podaż kalorii.
Odpowiednie ułożenie planu żywieniowego dla dzieci na diecie wegetariańskiej skutkuje ich odpowiednim rozwojem w odniesieniu do dzieci, które spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego.
mgr Arleta Witan-Grzegrzółka
Dietetyk
Źródło:
1. Diety wegetariańskie dzieci i młodzieży – M. Renda, P. Fischer, Department of Pediatrics, Mayo Clinic Rochester, Minn, 2009.
Przeczytaj także: Tapioka – co to jest i z czym to się je?