Brak apetytu u dziecka
Być może nie każda mama zwraca na to uwagę ile zjada jej dziecko, jednak w przypadku małych pociech taka obserwacja jest bardzo ważna. Brak pokarmu może odpowiadać za nieprawidłowy rozwój psychosomatyczny dziecka, ale też predysponować do anoreksji czy bulimii u dzieci w wieku późniejszym.
Jakie objawy mogą wzbudzić nasz niepokój?
Gdy nasze dziecko nie dojada, zwróćmy uwagę czy rozwój fizyczny jest prawidłowy, czy nastąpiło obniżenie siły mięśniowej i masy, czy dziecko rozwija się prawidłowo płciowo?
Ponadto czy występują zaburzenia zachowania: dziecko jest ospałe, apatyczne, niechętne do zabawy lub w drugim kierunku- nadpobudliwe, ma zaburzoną koncentrację, nieprawidłowy rozwój intelektualny.
Innym objawem mogą być wymioty i biegunka, a także częste infekcje spowodowane obniżoną odpornością.
Jeśli chodzi o przyczyny braku apetytu wymienia się tu: nieprawidłową dietę, choroby przewodu pokarmowego, choroby nowotworowe, zakaźne, uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, choroby układu oddechowego czy układu krążenia, zaburzenia hormonalne czy przewlekłe zatrucia. Są to najczęstsze przyczyny somatyczne, jednak nie tylko te powodują brak apetytu. Mówiąc o przyczynach psychicznych należy wspomnieć o: nadopiekuńczej matce, zmuszaniu do jedzenia, przejadaniu dziecka, kłótni podczas posiłków, konflikty między rodzicami, depresje, nadpobudliwość, anoreksję i bulimię.
Z dietetycznego punktu widzenia sposobem na radzenie sobie z brakiem apetytu u dziecka może być:
• Nie karmienie na siłę!
• Zachowywanie 2-3 godzinnej przerwy między kolejnymi posiłkami
• Wybieranie potraw , które dziecko lubi- to co je ma mu smakować!
• Zadbanie o wygląd podawanych dań.
• Posiłki powinny być łatwostrawne o wysokiej wartości odżywczej.
• Ograniczmy słodkie przekąski na rzecz ciekawie podanych owoców i warzyw, czy świeżo wyciskanych soków.
Zalecam również zapoznanie się z odpowiednimi technikami kulinarnymi jak: duszenie, pieczenie w folii, gotowanie na parze, smażenie w małej ilości tłuszczu lub na dobrej jakości patelni teflonowej, która go nie wymaga.
Kolorowe potrawy przyciągają uwagę dziecka, w dodatku istnieje mnóstwo przypraw które pobudzają apetyt .
Są to:
• Kminek
• Kolendra
• Koper ogrodowy
• Koper włoski
• Lubczyk ogrodowy
• Bazylia
• Melisa
• Tymianek
• Ziele angielskie
• Gałka muszkatołowa
• Pieprz
Ucząc dziecko prawidłowych nawyków żywieniowych musimy dać mu szansę, aby nauczyło się komunikować głód. Ograniczmy podjadanie między posiłkami, stwórzmy przyjemną atmosferę w trakcie posiłku- zapomnijmy o włączonym telewizorze, komputerze czy komórce, to bardzo łatwo rozprasza uwagę dziecka. Produkty powinny być różnorodne, a zdrowa żywność zawsze pod ręką gdy maluch poczuje się głodny .
Agnieszka Tokarz
Dietetyk
Przeczytaj także: 7 lat -senność