Czy mięso dla dzieci na zupkę powinno gotować się osobno?
Mięso i ryby podawane dziecku powinno być sprawdzone i jak najwyższej jakości. Warto je kupować w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością lub w sprawdzonych sklepach mięsnych i rybnych.
Przygotowując zupę lub mięso dla dwulatka można pozostawiać wywar z mięsa. Mimo to jest on alergenem (do wody przedostają się wszelkie hormony i substancje chemiczne z mięsa hodowanego nieekologicznie), dlatego należy zachować ostrożność.
Wywar mięsny nie jest polecany dla niemowląt. Starszym dzieciom można podawać rosół i inne zupy na wywarze mięsnym. Warto jednak podkreślić, że znacznie zdrowsze są dania i zupy gotowane na wywarze warzywnym, z dodatkiem ugotowanego oddzielnie mięska.
Jeśli ma Pani możliwość kupowania produktów w sklepach z wiejską żywnością, to nie ma problemu. Warto spytać czy produkty te są z gospodarstwa ekologicznego lub prowadzonego bez nadmiaru sztucznych pasz itp.
Mięso podawane na drugie danie może być gotowane, duszone czy pieczone.
Należy wówczas podawać dziecku mięso bez sosu w którym się gotowało. Nie ma powodu, aby wcześniej obsmażać czy obgotowywać mięso przed duszeniem.
Aleksandra Kilen
Dietetyk
Przeczytaj także:
Czy krewetki są dozwolone w diecie dwuletniego dziecka?