Dookoła Noworocznego Stołu
Na ostatniej prostej starego roku nadszedł czas refleksji i planowania nowych wyzwań z nadzieją i ufnością spoglądając przed siebie. Rodzinne spotkania i świąteczne wizyty, bogate potrawami tradycyjnej kuchni polskiej, pozostawiają nas czasem ospałych i niezadowolonych z siebie. Łatwo wtedy wpaść w pułapkę diet cud i różnorakich detoksów reklamowanych w mediach szczególnie w tym okresie świąteczno - noworocznym. Nie należy się jednak poddawać tym nastrojom. Przeciążony jedzeniem organizm nawadniajmy regularnie wodą i pozwólmy działać naszym nerkom, wątrobie, skórze, które świetnie sobie poradzą z „odtruciem” organizmu. Powrót do zbilansowanej, umiarkowanej diety oraz aktywności fizycznej jest najlepszym prezentem dla ciała i ducha.
Na polskim sylwestrowym stole zazwyczaj można znaleźć sałatki, zapiekane warzywa w cieście filo, paszteciki, krokiety.
A co podjada się w innych krajach ?
Na półwyspie iberyjskim tradycyjnie zjada się dwanaście winogron. Komu uda się ten wyczyn w ciągu dwunastu uderzeń zegara ten, w nowym roku, zapewni sobie szczęście.
We Włoszech na stołach pojawia się soczewica przygotowywana z wieprzową kiełbaską symbolizującą pomyślność. Brazylia również świętuje soczewicą, winogronami, a także żuciem nasion granata co również jest symbolem na zapewnienie sobie szczęścia..
W Niemczech i Austrii na stołach lądują marcepanowe świnki zjadane na deser do kieliszka grzanego wina. W Szkocji króluje haggis, podroby smakiem przypominające polskie tradycyjne flaczki, a w Anglii wolno pieczone jagnię z rozmarynem i tymiankiem.
W Japonii królują Osechi Ryori, mini pudełka z zestawem noworocznych specjałów.
Jednak moim ulubionym noworocznym daniem jest irański zapiekany omlet Kuku Sabzi.
Szczęśliwego Nowego Roku !!!
Kuku Sabzi
- 5 jaj zerówek
- Garść orzechów włoskich
- Garść zielonej pietruszki
- Garść zielonej kolendry
- Garść szpinaku
- Pół łyżeczki: kminku, kardamonu, cynamonu
- Jedna łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (ale nie extra virgin)
Jaja zmłócić widelcem, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Orzechy stosować na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Pietruszkę, kolendrę, szpinak posiekać na drobno. Wszystkie składniki zmieszać razem. Na patelnię, którą można użyć w piekarniku, wlać 4-5 łyżek oleju. Na patelnię wlać ciasto omletowe. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza przez 20-25 min. Po wyciągnięciu z piekarnika studzić przez 10 minut. Pokroić jak pizzę i podawać z jogurtem typu greckiego ( można również przygotować jogurt z dodatkiem drobno posiekanej mięty a omlet posypać posiekaną żurawiną lub nasionami owocu granata).
inż. Magdalena Kot
Dietetyk
Przeczytaj także: Wystrzałowe Menu Sylwestrowe