Jadłospis trzydniowy - Hashimoto
DZIEŃ I.
ŚNIADANIE – owsianka z bananem, porzeczkami i orzechami (517 kcal)
Składniki:
- płatki owsiane – 40g – 4 łyżki
- mleko spożywcze 1,5% - 240ml – 1 szkl
- banan – 60g – ½ szt
- porzeczki czarne – 100g – 2,5 garści
- orzechy włoskie – 20g – mała garść
- jogurt naturalny – 50g – 2 łyżki
Sposób wykonania:
1. W małym garnku zagotuj mleko.
2. Wsyp płatki i gotuj aż wchłoną płyn i zmiękną. Przełóż do miseczki.
3. Banana obierz i pokrój w plastry.
4. Owoce i orzechy dodaj do owsianki.
5. Na górę połóż jogurt naturalny.
PRZEKĄSKA – kanapki z twarożkiem z warzywami (183 kcal)
Składniki na twarożek 8 porcji (w nawiasie na 1 porcję):
- twaróg półtłusty - 250g - 1 opakowanie (32g)
- mleko 1,5% - 50ml - 1/5 szkl (7ml)
- ogórek zielony - 45g - 1/4 szt (6g)
- rzodkiewki - 65g - 4-5 szt (9g)
- szczypiorek - 10g - 2 łyżeczki (2g)
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania twarożku:
1. Twaróg rozduś widelcem, dodaj mleko i przyprawy, wymieszaj.
2. Warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Szczypiorek posiekaj.
3. Dodaj warzywa do sera i dokładnie wymieszaj.
Składniki na kanapkę:
- chleb żytni (pytlowy) – 50g – 1,5 kromki
- masło – 2g – 1/3 łyżeczki
- twarożek z warzywami – 1 porcja
Sposób przygotowania:
1. Chleb posmaruj masłem i twarożkiem.
OBIAD – pieczona pierś z kurczaka z fasolką szparagową i ziemniakami (675 kcal)
Składniki:
- mięso z piersi kurczaka bez skóry – 150g – ¾ szt.
- fasolka szparagowa zielona – 200g
- oliwa z oliwek – 30ml – 3 łyżki
- ziemniaki – 250g – 3 małe
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka natrzyj 1,5 łyżki oliwy i przypraw ulubionymi przyprawami (np. czosnek, słodka papryka, sól, pieprz, mieszanka przypraw).
- Włóż mięso do rękawa do pieczenia (będzie bardziej soczyste) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180st.C na 30-35 minut.
- Fasolkę szparagową ugotuj al'dente, odcedź i dodaj 1,5 łyżki oliwy.
- Ziemniaki ugotuj do miękkości.
- Wyłóż na talerz wszystkie składniki.
KOLACJA – libańska sałatka tabbuouleh (369 kcal)
Składniki:
- cebula – 30g – ¼ szt
- szczypiorek – 10g – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 15g – 1 łyżka
- mięta, świeża – 10g – 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 15g – 1,5 łyżeczki
- natka pietruszki – 18g – 3 łyżeczki
- pomidor – 170g – 1 szt
- quinoa (komosa ryżowa) – 50g – 5 łyżek
- woda – 360ml – 1,5 szkl
- szpinak, świeży – 50g – 2 garście
Sposób przygotowania:
- Komosę ryżową ugotuj do miękkości w 1,5 szklanki wody.
- Cebulę i pomidora pokrój w kostkę. Szczypiorek i miętę posiekaj.
- Wymieszaj kaszę z pokrojonymi warzywami i ziołami.
- Dodaj liście szpinaku.
- Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
- Wymieszaj.
DZIEŃ II.
ŚNIADANIE – kanapki z szynką i bazyliowym pesto (553 kcal)
Składniki na bazyliowe pesto – 2 porcje (do kanapki wykorzystaj 1 porcję):
- bazylia świeża - 10g - 3 garście
- orzechy arachidowe - 20g - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 50g - 5 łyżek
- woda - 50ml - 1/5 szklanki
- czosnek - 5g - 1 ząbek
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę.
Składniki na kanapkę:
- chleb graham – 90g – 3 kromki
- pesto bazyliowe – 1 porcja
- szynka z piersi kurczaka – 45g – 2 plastry
- sałata – 10g – 2 liście
- ogórek zielony – 40g – 1/5 szt.
- pomidorki koktajlowe – 100g – 5 szt.
Sposób przygotowania:
1. Chleb posmaruj pesto, połóż sałatę i plaster szynki.
2. Ogórka pokrój w plasterki, połóż na kanapkę.
3. Zjedz pomidorki do kanapki.
PRZEKĄSKA – koktajl malinowy na kefirze (161 kcal)
Składniki:
- kefir naturalny – 240ml – 1 szkl
- maliny – 100g – ¾ szkl
Sposób przygotowania:
- Zblenduj kefir z malinami lub zjedz oddzielnie.
OBIAD – dorsz pieczony z risotto pieczarkowym (706 kcal)
Składniki:
- dorsz świeży, bez skóry – 150g – 1,5 fileta
- olej rzepakowy – 20ml – 2 łyżki
- buraki – 200g – 2 szt
- cebula – 20g – 1/5 szt
- pieczarki uprawne – 60g – 3 szt
- natka pietruszki – 12g – 2 łyżeczki
- ryż brązowy – 100g – 2/3 szkl
- pieprz, sól – do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraki ugotuj do miękkości.
- Pieczarki pokrój w cząstki.
- Poszatkowaną cebulę poduś z pieczarkami na pół łyżki oleju.
- Filet ryby osól i ułóż w naczyniu żaroodpornym, obsyp pieczonymi pieczarkami i piecz rybę w nagrzanym piekarniku do miękkości.
- Buraki zetrzyj na tarce, skrop oliwą, oprósz natką i pieprzem.
- Danie zjedz z brązowym ryżem.
KOLACJA – sałatka grecka (358 kcal)
Składniki
- chleb graham – 45g – 1 kromka
- sałata – 24g – 5 szt.
- ser feta – 50g – ¼ kostki
- pomidor – 170g – 1 szt.
- oliwki czarne, bez pestek – 9g – 3 szt.
- oliwa z oliwek – 10ml – 1 łyżka
- ogórek zielony – 60g – 1/3 szt.
- cebula czerwona – 30g – ¼ szt.
- bazylia świeża – 3g – 1 garść
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa pokrój i wymieszaj.
- Ser feta pokrój w kostkę, dodaj do warzyw.
- Polej oliwą. Jeszcze raz wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem i jeśli lubisz to suszonym oregano.
- Zjedz z chlebem.
DZIEŃ III.
ŚNIADANIE – gryczanka z owocami pestkami dyni (519 kcal)
Składniki:
- kasza gryczana niepalona – 50g – 5 łyżek
- woda – 480ml – 2 szkl
- pomarańcza – 240g – 1 szt
- winogrono ciemne – 70g – 1 garść
- dynia, pestki – 15g – 1 garść
- orzechy laskowe – 15g – ½ garści
Sposób przygotowania
- Kaszę ugotuj w wodzie do miękkości. Przełóż do miseczki.
- Dodaj obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę i przekrojone na pół winogrona.
- Posyp pestkami dyni i posiekanymi orzechami.
PRZEKĄSKA – jogurt naturalny z mango i chia (179 kcal)
Składniki:
- jogurt naturalny – 100g – 4 łyżki
- mango – 140g – ½ szt
- nasiona chia – 5g – ½ łyżki
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj jogurt z nasionami chia.
- Mango obierz, pokrój i połóż na jogurcie.
OBIAD – pierś z indyka z brokułem i makaronem w sosie śmietanowym (658 kcal)
Składniki
- brokuł – 200g – 1/3 szt
- pierś z indyka, bez skóry – 100g – 1 szt
- makaron pełnoziarnisty świderki – 100g – 1 szkl
- śmietana 18% - 100g – 4 łyżki
- olej rzepakowy – 10ml – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Indyka dopraw ulubionymi przyprawami. Delikatnie podsmaż na oleju.
- Dodaj śmietanę i podduś do miękkości. Dopraw do smaku.
- Brokuł ugotuj al'dente (bez przykrywania garnka).
- Makaron ugotuj al'dente.
- Wymieszaj wszystkie składniki razem.
KOLACJA – omlet z papryką i szczypiorkiem (361 kcal)
Składniki
- jaja kurze – 100g – 2 szt.
- szczypiorek – 10g – 2 łyżeczki
- chleb żytni – 50g – 1,5 kromki
- papryka czerwona – 60g – ¼ szt.
- olej rzepakowy – 10ml – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Jaja roztrzep widelcem, dopraw solą i pieprzem.
- Szczypiorek posiekaj.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj jaja z warzywami.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
- Wlej masę jajeczną i smaż pod przykryciem aż do ścięcia jaj.
- Zjedz z chlebem.
lic. Karolina Growiec
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta w Hashimoto – na co zwrócić szczególną uwagę?