Jesienne Menu
Sezonowość w diecie pozwala na pozyskanie cennych wartości odżywczych, ale także jest dla nas bardziej ekonomiczna. To ona właśnie powinna cechować naszą dietę.
Jesień to pora roku, w której nietrudno o przeziębienie czy spadek odporności. Gdy za oknem wietrznie, zimno i deszczowo warto wspomagać organizm dziecka w naturalne antybiotyki i probiotyki. Powinniśmy stawiać nacisk głównie na ciepłe i sycące posiłki, które nie tylko rozgrzeją, ale dodatkowo dodadzą niezbędnej energii, zapobiegną infekcjom i wzmocnią odporność dziecka.
Do jesiennych produktów sezonowych należą: dynia, cukinia, kabaczki, bakłażan, marchew, pietruszka, buraki, brukselka, fasola, pomidor, kalafior, brokuły, jabłka, śliwki, gruszki, grzyby, orzechy.
W jesiennym menu nie powinno zabraknąć:
Czosnku – naturalny antybiotyk, wspomaga trawienie, posiada właściwości hamujące rozwój bakterii, jest źródłem flawonoidów, aminokwasów, olejków eterycznych, witamin i składników mineralnych,
Orzechów – bogactwo magnezu i potasu, prozdrowotnych kwasów z rodziny omega3,
Zup typu krem – cenne źródło warzyw w diecie, rozgrzewające w zimne dni, najlepiej posypanych pestkami z dyni i natką pietruszki,
Gorących napojów – herbaty z dodatkiem imbiru, miodu i cytryny,
Soków cytrusowych – najlepiej ze świeżo wyciskanych owoców, jako źródło witaminy C,
Kasz – (gryczana, jaglana, jęczmienna) – źródło błonnika, witamin z grupy B, fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza, dania z dodatkiem kasz są bardzo sycące, dzięki czemu długo nie odczuwamy po nich głodu,
Roślin strączkowych – bogatych w białko, magnez, potas, żelazo, witaminy z grupy B, dodają dużo energii, niezbędnej do ogrzewania organizmu,
Kiełków roślin strączkowych –np. soczewicy, łatwiej strawne niż ziarna, źródło witaminy C,
Warzyw korzeniowych –jako źródło świeżych witamin i składników mineralnych, wspomagają także odporność,
Kiszonek – naturalne probiotyki, regulujące funkcjonowanie przewodu pokarmowego, poprawiają odporność.
Przykładowe jesienne Menu:
Śniadanie: Kasza jaglana gotowana na mleku, z musem jabłkowym i cynamonem + herbata.
II Śniadanie: Warzywa gotowane na parze: kalafior, brokuł, marchew, pietruszka polane jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich.
Obiad: Pieczona pierś z indyka z kaszą gryczaną i gotowanymi buraczkami czerwonymi + sok ze świeżo wyciskanych cytrusów.
Podwieczorek: Zupa krem z pieczonej dyni z dodatkiem ziemniaków, pestek i kiełków dyni.
Kolacja: Kanapki z pastą z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów + herbata.
Monika Zakrzewska
Dietetyk
Przeczytaj także: Czy jesteśmy skazani na spadek odporności w okresie jesienno-zimowym?