Jesienne smakołyki dla malucha - moc warzyw i owoców.
Za oknem już jesień, to doskonały czas, aby wzbogacić dietę naszych maluchów w mnóstwo pysznych, smacznych, kolorowych sezonowych warzyw i owoców.
Jest to czas, w którym dzieci są szczególnie narażone na infekcje, przeziębienia a także osłabienie odporności.
Jak wiadomo, na dobre samopoczucie i stan zdrowia maluchów wpływa między innymi prawidłowo skomponowana dieta. Jesienna dieta powinna być bogata w warzywa i owoce, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Wiele z nich: witamina A, C i E skutecznie broni organizm naszych dzieci i pomaga w walce z jesiennym przeziębieniem.
Bogactwa, jakie niesie ze sobą jesień w postaci warzyw i owoców, powinny zostać przez nas dobrze wykorzystane. Atrakcyjne, kolorowe posiłki przygotowane z sezonowych smakołyków będą dla nich idealną zachętą do spróbowania nowych, nieznanych dotąd smaków.
Jesienne przysmaki możemy sprytnie przemycić w różnych daniach - przygotowując smakowite racuchy, zupy krem a nawet galaretki.
Jesień, to czas, kiedy na straganach może kupić mnóstwo wartościowych produktów, które zaskakują nas różnymi kształtami, rozmiarami i barwami. Niektóre z nich odzwierciedlają pomarańczowo-złociste, ciepłe, rozgrzewające barwy jesieni, ale nie tylko. Możemy kupić także ciemnofioletowe, aromatyczne śliwki, żółtozielone gruszki czy jabłka. Pomarańczowo-złociste dynie, marchew czy ziemniaki to tylko niektóre z przepysznych przysmaków, jakie możemy znaleźć.
Wszystkie te produkty są idealne do stworzenia wielu ciekawych dań.
Kolor, tekstura, sposób podania mają ogromne znaczenie, ponieważ dzieci lubią jeść to, co kolorowe i to, co ładnie wygląda na ich talerzach.
Śliwki to owoce, które posiadają mnóstwo przeciwutleniaczy. Owoce te, są dobrym źródłem beta-karotenu i witaminy E, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, jest idealny dla maluchów, które mają skłonności do zaprać. Możemy je podawać jako przeciery, starsze dzieci mogą już je jeść na surowo – ale pamiętajmy aby usunąć z nich pestki. Możliwości jest wiele możemy także przygotować z nich dżemy, kompoty, powidła, konfitury albo je suszyć. Suszone dodaje się do ciast, placków, kompotów, sosów, mięsa.
Gruszki są bogate w szczególności w potas, ale zawierają także inne składniki mineralne: wapń, żelazo i magnez. Gruszka zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn i kwasów owocowych maleje, rośnie zaś zawartość cukrów. Dla niemowlaków, owoce te może przygotować w postaci papek, musów, soków; starszym dzieciom możemy podać obrane i pokrojone w cząstki, suszone lub jako przetwory: kompoty, dżemy, soki.
Jabłko to chyba najpopularniejszy owoc, spożywany przez dzieci. To król owoców - zawiera ponad 20 drogocennych składników mineralnych. Jest źródłem kwasów owocowych, witamin A,B1,B2,C i E. Zawiera przeciwutleniacze, pektyny, dużą ilość potasu a także krzem. Jabłka różnią się nie tylko wielkością, kształtem, kolorem, ale także smakiem, aromatem . Są bardzo smaczne, zdrowe, ale przede wszystkim możemy wyczarować z nich prawie wszystko. Mają wszechstronne zastosowanie – niemowlętom możemy podać w postaci papek, musów, soków; starszym dzieciom na surowo w cząstkach, w postaci soków, dżemów i kompotów.
Dynia zawiera bardzo dużo witaminy A, która zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na prawidłowy stan skóry i odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Jest doskonałym źródłem wielu cennych witamin z gr. B a także witaminy C, która pełni istotną rolę w walce z jesiennym przeziębieniem.
Należy wspomnieć, że zawiera drogocenne składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez. Niska kaloryczność tego warzywa, ok.28 kcal w 100 g, a także duża ilość błonnika to kolejne zalety, aby dynia pojawiła się na naszych stołach.
Prawdę powiedziawszy można zrobić z niej prawie wszystko: sosy, zupy, kompoty, marmoladę, placki, a nawet ciasta czy dyniowy chleb. Dynie nadają się także na przetwory i marynaty. Każdy z nas, może przygotować pyszną, aromatyczną, kremową zupę dyniową z nutą imbiru czy też puszyste i delikatne dyniowe racuchy, które rozpływają się z ustach. Dzieciom z pewnością posmakują.
Nie możemy zapomnieć o podstawowym warzywie, w diecie najmłodszych – marchwi. Marchew jest bogatym źródłem beta karotenu, rzadko uczula, jest zawiera wiele witamin: B1, B2, B3, B6, C oraz E. W wątrobie beta karoten ulega przekształceniu i powstaje witamina A. Ma ona korzystny wpływ na wzrok maluchów. Wraz z witaminą C ma działanie wzmacniające odporność a także antyoksydacyjne, neutralizuje działanie szkodliwych wolnych rodników – co ma znaczenie i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i antynowotworowej. Dzieci lubią marchewkę ze względu na lekko słodki smak. Można przygotować z niej puree, pyszną zupkę, mus a nawet marchewkowe ciasteczka.
Jak widzimy sezonowe warzywa i owoce są niezwykle ważne w diecie naszych dzieci. Zawierają one mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci.
Powinny znaleźć się w kuchni każdego z nas, nie tylko ze względu na swoje magiczne walory smakowe, ale również ze względu na zawartość cennych związków, które zapewnią nam i naszym pociechom doskonałe samopoczucie podczas długich jesiennych wieczorów. Naprawdę możliwości jest nieskończenie wiele, aby sprawić przyjemność naszym pociechom i podarować im to, co najlepsze.
Marlena Maciejewska
Dietetyk
Przeczytaj także: Nasiona roślin strączkowych, mięso i ryby w żywieniu dzieci