Kakao w diecie dziecka
Kakao to zmielone w formie proszku nasiona drzewa kakaowca. Wcześniej kakao wykorzystywane było, ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze, jako właśnie środek leczniczy. Obecnie, wykorzystuje się je w przemyśle cukierniczym, co zawdzięcza swoim wyjątkowym walorom smakowym. Oprócz wyjątkowego smaku kakao zasługuje na większą uwagę, ponieważ wykazuje się cennymi składnikami odżywczymi.
Kakao to bogate źródło potasu, magnezu, wapnia, żelaza i cynku. Ponadto zawiera błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę K, polifenole i kofeinę.
1 łyżka stołowa kakao zawiera: 1g białka, 3g węglowodanów, 0,7g tłuszczu, 2g błonnika, 80mg potasu, 27mg magnezu, i wiele innych.
Wśród najważniejszych właściwości kakao można wyróżnić:
- Działanie przeciwutleniające – zapobieganie namnażaniu się w organizmie wolnych rodników tlenowych, które przyśpieszają proces starzenia się oraz powstawanie nowotworów.
- Chroniące serce –regulacja pracy układu krążenia dzięki dużym ilością potasu i magnezu zawartym w kakao, ponadto dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni także naczynia krwionośne przed ich uszkodzeniem,
- Poprawę koncentracji, pamięci,
- Większa radość z życia, polepszenie humoru i samopoczucia.
Kakao to bardzo wartościowy składnik, który powinien znaleźć się w diecie dziecka. Należy jednak mieć na uwadze, że jest silnym alergenem, dlatego nie należy wprowadzać go wcześniej niż przed pierwszym rokiem życia.
Jeżeli wystąpi u dziecka alergia na kakao przychodzi nam z pomocą karob. To śródziemnomorska roślina, nawet słodsza od kakao, ale hipoalergiczna i bezpieczna dla naszych pociech. Plusem karobu jest także to, że nie zawiera kofeiny.
Napój kakaowy dla dzieci
- 2 łyżeczki sproszkowanego kakao bez cukru,
- 1 ½ łyżeczki ksylitolu,
- ¾ szklanki przegotowanego mleka krowiego, roślinnego lub przegotowanej wody.
Kakao oraz cukier wsypać do szklanki i zalać ½ wrzątku, następnie dokładnie wymieszać i dolać resztę ciepłego mleka. Odczekać aż ostygnie.
Zdrowy mus czekoladowy – zdrowa „nutella”
- 1 szklanka orzechów laskowych,
- 2 łyżki sproszkowanego kakao bez cukru,
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowy,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Orzechy moczyć w wodzie przez 5 godzin. Następnie wszystkie składniki oprócz jogurtu zblendować, do jednolitej masy. Dodać jogurt i gotowe. Smacznego ;)
Monika Zakrzewska
Dietetyk
Przeczytaj także: Zdrowe przekąski dla dzieci