Kasze – warto do nich namawiać
Przeważnie pierwszym stałym posiłkiem dla niemowląt jest kaszka, która raczej jest mile przyjmowana. Jednak starsze dzieci nie jedzą jej już tak często, chociaż jest bardzo zdrowa i warto do niej namawiać.
Kasze przede wszystkim dostarczają dużo energii, co za tym idzie węglowodanów i wartościowego białka. Są źródłem witamin z grupy B, głównie B1 i B6, oraz pierwiastków śladowych, szczególnie magnezu. Zawierają niewiele tłuszczu, a w tym sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dużą zaletą jest to, że są mało przetworzone. W procesie produkcji większości kasz ziarna są tylko obłuskiwane i to co znajduje się pod łupiną, a także cały zarodek pozostaje nienaruszone. A najcenniejsze substancje odżywcze w zbożu znajdują się w zarodkach ziaren i w pojedynczej warstwie komórek tuż pod łupiną. Dlatego im kasza grubsza, tym zdrowsza.
Wprowadzając kasze do diety malucha zaczynamy od tych najdrobniejszych, czyli przygotowanych przez przemysł dla niemowląt. Kaszki takie często wzbogacone są witaminami, żelazem i składnikami mineralnymi. Gdy dziecko dobrze radzi sobie z żuciem zaczynamy podawać kasze o twardszych ziarnach. Kasze które zawierają gluten podajemy dzieciom około dziesiątego miesiąca życia, młodszym niemowlętom możemy podać kasze bezglutenowe, czyli gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, tapiokę i ryż. Chociaż według badań wprowadzenie do diety glutenu wtedy, kiedy dziecko jest jeszcze karmione piersią, chroni je przed chorobą trzewną.
Podczas przyrządzania posiłku z kasz bardzo ważne jest jej gotowanie, ponieważ taki proces może obniżyć zawartość witamin. Szczególnie wrażliwa na wysokie temperatury jest witamina B1. Przy gotowaniu straty wynoszą od 20 do 50%. Natomiast witaminy B2 i B6 wrażliwe są na światło. Dlatego dobrze jest przyrządzać gotować tyle kaszy ile potrzeba na jeden posiłek, żeby później jej nie odgrzewać. Warto wiedzieć także o tym, że produkty porcjowane (w torebkach), o skróconym czasie gotowania zawierają mniej witamin.
Pozlepiania i zbrylona kasza nie wygląda apetycznie i nie smakuje najlepiej. Co za tym zrobić, żeby ugotować kaszę na sypko?
Wystarczy do gotowania użyć odpowiednią ilość wody:
kasza jęczmienna drobna - dwa razy tyle wody, ile kaszy
kasza gryczana - półtora raza tyle wody, ile kaszy
kasza jaglana - dwa razy tyle wody, ile kaszy
kasza kukurydziana - dwa i pół razy tyle wody, ile kaszy
pęczak - trzy razy tyle wody, ile kaszy
ryż - dwa razy tyle wody, ile ryżu
Zalety kasz:
Z glutenem:
- pęczak (jęczmienna)- bogaty w witaminę PP, B6, błonnik, żelazo i magnez,
- kasza perłowa (jęczmienna)- zawiera witaminę PP, błonnik, B1, B6, żelazo oraz magnez,
- kasza manna (pszenna)- obfituje w magnez, zawiera niewiele witaminy B1 i PP,
Bez glutenu:
- kasza gryczana - zawiera magnez, żelazo, wapń, witaminy B1, B2 i PP, stanowi bogate źródło błonnika,
- kasza jaglana (z prosa)- jest dobrym źródłem błonnika, witamin PP, B1, a także żelaza,
- kasza kukurydziana - zawiera żelazo i niewielkie ilości witaminy B1, bardzo rzadko wywołuje alergię,
- ryż- jest lekkostrawny i bogaty w magnez, nieoczyszczony (brązowy) jest dobrym źródłem witamin PP i B1, żelaza, rzadko wywołuje alergię.
mgr inż. Sabina Grygierek
Dietetyk
Przeczytaj także: Jak wybrać dobry ser żółty?