Soki własnej roboty w diecie niemowlaka
Witam,
Ze względu na zagrożenie zatruciem pestycydami, azotanami i innymi środkami ochrony roślin zaleca się stosowanie gotowych przetworów owocowych, warzywnych i owocowo – warzywnych, które są przeznaczone dla niemowląt. Soki niepasteryzowane mogą także zawierać groźne patogeny, dlatego lepiej korzystać ze środków spożywczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia. Produkty naturalne można wykorzystać do żywienia dzieci pod warunkiem gwarancji ekologicznej uprawy i odpowiedniego przechowywania (nawet zakup w sklepach ze zdrową żywnością nie daje jednak takiej gwarancji). Przetwory warzywne i warzywno – owocowe przeznaczone dla dzieci podlegają szczególnej kontroli jakości, co daje gwarancję bezpieczeństwa (kontrola źródeł pochodzenia półproduktów, sposobu ich uprawy, nawożenia ziemi uprawnej a także procesów technologicznych ich przetwarzania). Jeśli wyciskamy soki własnoręcznie, dobrze jest mieć sprawdzonych dostawców, a najlepiej byłoby uprawiać owoce i warzywa samemu. Z podawaniem takich soków należy wstrzymać się do skończenia przez dziecko 1 roku życia, kiedy to maluch spożywa już wszystkie grupy produktów. Pierwsza porcja musi być niewielkiej ilości, należy obserwować reakcję dziecka.
Soki są bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych i absolutnie nie można ich wykluczać z całodziennej racji pokarmowej. W jadłospisie mogą zastępować jedną dzienną porcję owoców. Należy oczywiście pamiętać, aby przy zakupie zwracać uwagę na etykiety, gdzie możemy znaleźć ewentualny dodatek cukru czy środków słodzących oraz substancji dodatkowych takich jak konserwanty i barwniki.
Na półkach sklepowych znajdziemy:
• Soki – zawierają 100% wsadu owocowego; sok jest wyciśnięty bezpośrednio z owoców (może wtedy zawierać kawałki miąższu) lub jest otrzymany z zagęszczonego soku owocowego (koncentratu); nie zawiera dodatku sztucznych barwników ani aromatów, nie może być też konserwowany chemicznie
• Nektary – zawierają 25 – 99% wsadu owocowego; jest to rozcieńczony sok z wodą, z dodatkiem cukru, bardzo często też kwasu cytrynowego; nie zawiera dodatku sztucznych barwników ani aromatów, nie może być też konserwowany chemicznie
• Napoje owocowe – zawierają 20 – 99% wsadu owocowego; znajduje się w nich określona ilość soku, wody, cukru, kwasu cytrynowego i innych dozwolonych substancji dodatkowych do żywności; mogą zawierać aromaty, barwniki i inne substancje dodatkowe; mogą być konserwowane chemicznie.
W diecie małych dzieci należy zwrócić uwagę na częstotliwość wypijanych soków. Zbyt duża podaż soków w diecie dziecka jest prostą drogą do nadwagi i otyłości, gdyż soki zawierają duże ilości łatwo przyswajalnej energii w postaci cukrów prostych, głównie fruktozy. Zbyt duże spożycie fruktozy dodatkowo według ostatnich badań może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu II a także stłuszczenia wątroby. Lepiej jest, zatem spożywać świeże owoce, które zawierają też spore ilości błonnika pokarmowego, który chroni nas przed wieloma zaburzeniami w organizmie. Podając soki między posiłkami możemy doprowadzić do tego, że nasz maluch nie będzie miał apetytu na zjedzenie podstawowego posiłku w ciągu dnia. Należy pamiętać, że soki nie służą do gaszenia pragnienia, nie zastępują wody w żywieniu.
Nadmiernemu spożyciu soku mogą towarzyszyć takie objawy jak: biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, uszkodzenie zębów (próchnica). Po pierwszym półroczu dziecko może wypijać do 150 ml dziennie, po skończeniu 1 roku – 150 – 180 ml, a potem najlepiej nie przekraczać jednej szklanki dziennie, czyli 250 ml.
Małgorzata Bieńkowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Pomysły na domowe soki, napoje, koktajle