Wiosenno-wielkanocne muffinki
Wiosna to doskonały czas na nowe eksperymenty w kuchni. Poniżej propozycja na wiosenne wydanie muffinków, które przybrane w wielkanocne elementy mogą okazać się doskonałym przybraniem świątecznego stołu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka otrębów (najlepiej żytnich)
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy dla dodania aromatu
- kwaśny dżem
Masło wrzucić do rondelka i pozostawić na wolnym ogniu, żeby się rozpuściło. Kiedy już będzie płynne - odstawić na bok do przestygnięcia.
Dodać jajko i mleko, a następnie wszystko wymieszać.
Do przygotowanych wcześniej foremek (metalowych nasmarowanych masłem lub papierowych) nakładać odrobinę masy, a następnie łyżeczkę kwaśnego dżemu i znów trochę ciasta. Ważne, żeby dżem nie był słodki (np. z czarnej porzeczki, niskosłodzony), ponieważ dekoracja muffinków będzie z cukru.
Gotowe babeczki włożyć do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 30-40 minut (aż urosną i nabiorą złotej barwy).
Do przygotowania dekoracji potrzebne będą:
- opakowanie kolorowych pianek
- zielony lukier (można go wykonać samemu)
- lukrowe pisaki
- draże lub cukierki w kształcie jajek
Oddzielić od siebie poszczególne kolory pianek.
W jednym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie włożyć do niego drugi, mniejszy (ważne, żeby pomiędzy oba garnkami była wolna przestrzeń, która umożliwi swobodne parowanie wody). Na dno drugiego wrzucić pianki i w takiej wodnej kąpieli pozostawić, żeby się rozpuściły (od czasu do czasu dobrze jest przemieszać masę drewnianą łyżką).
Do garnka stopniowo dodać cukier puder, a kiedy już całość zacznie odchodzić od ścianek wyłożyć na posypany cukrem blat i wyrabiać (podobnie jak plastelinę).
Z powstałej masy wedle uznania ulepić kurczaczki, zajączki, jajeczka, baranki. Oczka można zrobić z cukrowych kuleczek, uszka - czerwonym pisakiem.
Lukier rozpuścić według zamieszczonego na opakowaniu przepisu i oblewać nim chłodne babeczki.
Na świeży i lepki jeszcze lukier kłaść piankowe kurczaczki i czekoladowe jajeczka, a następnie posypać wszystko cukrowymi kuleczkami i przybrać z pomocą dziecka w dowolny sposób.
Smacznego!
mgr Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także: Mazurek dla najmłodszych