Zatrucia pokarmowe
Kiedy częściej podróżujemy, jadamy poza domem, a w dodatku towarzyszą nam wysokie temperatury, wówczas o wiele łatwiej nabawić się zatrucia pokarmowego. Zatrucia mogą być wywołane przez zjedzenie produktu żywnościowego lub wypicie płynów, które zawierały związki szkodliwe takie jak bakterie, toksyny bakteryjne, wirusy, pasożyty, grzyby i mikotoksyny.
Objawy zatruć pokarmowych pojawiają się w niedługim okresie czasu od spożycia skażonej żywności. Zazwyczaj są to gwałtowne dolegliwości żołądkowo - jelitowe, takie jak biegunka, nudności, wymioty, ból brzucha i gorączka.
Do najczęściej wymienianych produktów będących źródłem zatruć są:
• produkty mleczne,
• produkty niewłaściwie przechowywane,
• potrawy z surowymi lub z niedogotowanymi jajami takie jak lody, tatar, majonez, ciasta z kremem, sałatki z majonezem,
• produkty mięsne i garmażeryjne takie jak pasztety, galarety mięsne, tatar, konserwy mięsne,
• nieprzebadana woda ze studni lub strumieni,
• kontakt z osobami będących w trakcie przechodzenia zakażenia pokarmowego,
• surowe lub niedopieczone mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe i ryby,
• źle umyte warzywa okopowe,
• żywność skażona w procesie produkcji, transportu, podczas jej przechowywania i przygotowywania przed spożyciem.
Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?
- Dbaj o to, by myć ręce ciepłą wodą z mydłem po wyjściu z toalety,
- Dbaj o to, by myć ręce przed przygotowywaniem potraw,
- Dbaj o czystość kuchni, talerzy, sztućców,
- Często zmieniaj zmywaki kuchenne i ścierki,
- Żywność wymagającą niskich temperatur przechowuj w lodówce,
- Pamiętaj, by w lodówce produkty surowe nie leżały obok innych produktów,
- Wyparzaj jaja we wrzątku,
- Nie zamrażaj produktów raz już zamrożonych,
- Mięso i ryby przygotowuj poddając je obróbce cieplnej, czyli gotuj, smaż, piecz i duś w wysokich temperaturach,
- Nie kupuj żywności z niesprawdzonych źródeł,
- Sprawdzaj datę przydatności do spożycia oraz zwracaj uwagę na wygląd żywności,
- Nie jedz żywności z niepewnych źródeł,
- Produkty, które zmieniły zapach, smak i kolor niezwłocznie wyrzuć,
- Zimne jedzenie podgrzej przed powtórnym spożyciem,
- Zwierzęta domowe nie powinny poruszać się po blatach i stołach.
By uniknąć zatruć pokarmowych należy pamiętać, by podczas przygotowywania posiłków:
• nie obrabiać jednocześnie wszystkich produktów
• mięso rozmrażaj tak, by rozmrażana woda z niego ściekała
• mrożonki rozmrażaj w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej,
• jeśli zakupiony produkt wymaga niskiej temperatury wówczas przechowuj go w lodówce lub zamrażarce,
• próbując potrawę, zawsze wymieniaj łyżki na czyste,
• kosz na śmieci powinien mieć klapę.
Zatrucia pokarmowe są dość powszechnie występującym problemem w Polsce. Wszystkim problemom żołądkowo - jelitowym można by zapobiec, gdyby właściwie przechowywać i przygotowywać produkty żywnościowe. Należy pić wodę przegotowaną i jeść jedzenie z pewnego źródła oraz wystrzegać się produktów spleśniałych. Pamiętajmy, że łatwiej jest zapobiegać niż leczyć.
Marzena Orłowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Woda czy sok?