Nie tylko korzeń – natka marchewki
Liście – każdy wie, że można jeść natkę pietruszki. Ale czy na tym kończy się lista jadalnych liści? Często, zupełnie nie zdając sobie z tego sprawy, w koszu lądują wartościowe części warzyw.
To właśnie w nich – liściach – często ukryta jest ogromna dawka zdrowia i więcej składników odżywczych niż w korzeniach.
Jakie liście można jeść? Na pewno natkę marchewki! A także liście buraka, kalarepy czy rzodkiewki.
Jak je podać?
- PESTO – możemy je przygotować z natki marchewki, pietruszki czy rzodkiewki. Tak naprawdę ogranicza nas nasza wyobraźnia – próbowaliście pesto z rukoli?
- KOKTAJL / SOK – dodaj garść zieleniny np. do koktajlu z jabłkiem i pomarańczą
- SAŁATKA – posiekaj lub porwij na mniejsze kawałki i dodaj do ulubionej sałatki.
- źródło chlorofilu – chroni organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami oraz poprawia koloryt skóry
- źródło witamin C oraz K – więcej niż w korzeniu
- źródło żelaza
Pesto z natki marchewki:
Składniki:
- pęczek natki marchewki
- 1-2 ząbki czosnku
- garść orzechów (dowolnych)
- ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zblenduj na gładką masę.
- Przełóż do słoiczka i zalej wierzch niewielką ilością oliwy lub oleju – zachowa świeżość na dłużej.
- Pesto można pasteryzować lub zamrozić.
mgr Karolina Growiec
Dietetyk