Wzmacnianie odporności u najmłodszych
Okres zimowych chorób w pełni. Pomimo faktu iż, przed nami końcówka tej pięknej pory roku, podczas przesilenia wiosennego również będziemy narażeni na infekcje.
Warto, więc wspomagać odporność, szczególnie u dzieci, których swoiste mechanizmy odpornościowe są znacznie słabsze i wykształcają się sukcesywnie z wiekiem.
W czasie okresu niemowlęcego, podczas pierwszych miesięcy życia, najbardziej wskazanym pokarmem wzmacniającym odporność jest oczywiście mleko matki. Pokarm kobiecy bogaty jest w wiele czynników przeciwbakteryjnych oraz stymulujących układ immunologiczny, jak: immunoglobuliny (klasy IgA, IgG, IgM), laktoferyna, lizozym, makrofagi, neutrofile, limfocyty, cytokiny, peptydy, kwasy tłuszczowe i wiele innych.
W przypadku dzieci karmionych przez butelkę od pierwszych miesięcy życia warto pamiętać o prawidłowej higienie przygotowywania pokarmu. Jeśli butelki nie będą sterylizowane, rodzic nie będzie mył rąk przed ich przygotowywaniem oraz rączek dziecka przed podaniem, narażamy malucha na zakażenia przewodu pokarmowego, którego skutkiem mogą być m.i.n biegunki pustoszące naturalną florę bakteryjną organizmu. Czego konsekwencją jest oczywiście obniżanie odporności dziecka.
Na jakie składniki odżywcze, które będą wspomagały odporność, warto zwrócić uwagę w przypadku rozszerzania diety malucha?
Beta- karoten
Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych organizmu, które stanowią pierwszą linię obrony podczas wniknięcia drobnoustrojów.
Dodatkowo jest to prekursor witaminy A w organizmie , która regulując rozwój tkanki nabłonkowej w organizmie chroni nabłonek układu oddechowego przed rozwojem drobnoustrojów.
Najlepsze źródła beta-karotenu to marchew, dynia, brzoskwinia, a także ciemnozielone warzywa liściaste jak: boćwina, cykoria, jarmuż, koperek.
Witamina C
O istnieniu tej witaminy oraz ogromnej roli jaką pełni w naszym organizmie nie trzeba przypominać. Witamina C należy do przeciwutleniaczy, wspiera procesy antyoksydacyjne w organizmie. Znajdziemy ją przede wszystkim w owocach dzikiej róży (najlepsze źródło), czarnych porzeczkach, cytrusach, natce pietruszki czy koperku. Pamiętajmy że cytrusy podajemy w diecie malucha od 1 roku życia. Kolejnym źródłem witaminy C są kiszonki, które warto uwzględniać w diecie najmłodszych ze względu na zawartość naturalnych probiotyków stymulujących pracę przewodu pokarmowego do produkcji dobrych bakterii, co ma również pozytywny wpływ na wzmacnianie odporności oraz regulację pracy przewodu pokarmowego.
Allicyna
Związek ten znajdziemy głównie w czosnku oraz cebuli. Wpływa na hamowanie rozwoju patogennych bakterii, a także wirusów oraz grzybów.
NNKT
Czyli niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe stanowiące również podstawowy składnik błon komórkowych. Znajdziemy je w największej ilości w rybach (łosoś, sardynki), które są głównym źródłem kwasów Omega-3, w olejach roślinnych tłoczonych na zimno (olej lniany, olej z pestek dyni), a także w awokado, orzechach włoskich, pestkach dyni.
Witamina D
Bardzo ważna witamina, uczestniczy w regulacji układu odpornościowego, ze względu na występowanie receptorów na powierzchni jego komórek. Jej główne źródła stanowią tran, jaja, wątroba, a także ryby: łosoś, makrela, śledź.
Wśród innych ważnych produktów, stymulujących pracę układu odpornościowego warto uwzględnić również w diecie dziecka miód zawierający szereg substancji antybakteryjnych a także potas, wapń, magnez; produkty zbożowe, w szczególności kasza jaglana, czy rozgrzewające przyprawy jak: kurkuma, cynamon, świeży imbir, bazylia, rozmaryn.
mgr Magdalena Marszałek
Dietetyk
Przeczytaj także: Właściwe żywienie ma niebagatelny wpływ na rozwój dziecka w pierwszych miesiącach życia