Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku powyżek 6 lat
Dzieci w wieku powyżej 6 lat są już mniej zależne od rodziców. Same coraz częściej decydują o rodzaju i częstotliwości spożywanych pokarmów. Rówieśnicy, media, moda a także duża dostępność do różnorodnej żywności powoduje częste sięganie po niezdrowe produkty i przejadanie się wśród dzieci.
• Okres powyżej 6 roku życia wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze, ale i ze zwiększonym apetytem.
• Nadmiernemu spożywaniu posiłków towarzyszy często brak aktywności fizycznej. Dlatego zadbaj zarówno o właściwe odżywianie jak i o odpowiednią dawkę ruchu dla swojego dziecka.
• Dbaj o różnorodność posiłków. Składniki pokarmowe występują w różnych ilościach w różnorodnych grupach produktów, dlatego tak ważne jest urozmaicenie w jadłospisie twojego dziecka.
• Prawidłowa dieta dla dzieci powyżej 6 lat powinna dostarczać: warzyw (także strączkowych) i owoców w każdym posiłku, produktów zbożowych z pełnego ziarna, mleka i produktów mlecznych o zmniejszonej zawartości tłuszczu, olejów roślinnych lub miękkich margaryn o małej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i trans, ryb ( 2 razy w tygodniu), chudego mięsa, drobiu (bez skóry), ryb i produktów mięsnych o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
• Mleko i przetwory mleczne powinny być podawane przynajmniej 3 razy dziennie tak, by dziecko wypijało, co najmniej 3 szklanki mleka lub jego zamienników, w celu uniknięcia niedoborów wapnia i białka zwierzęcego, które jest podstawowym budulcem organizmu.
• Mleko i jego przetwory powinny dostarczać zmniejszonej ilości tłuszczu, ponieważ są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Wybieraj mleko 1,5-2%, jogurt 2%, kefir, maślankę i chude lub półtłuste sery.
• Do picia warto podawać dziecku wodę niegazowaną, herbatki owocowe, ziołowe, soki pomarańczowe 100% lub warzywne przeznaczone dla dzieci. Codziennie maluch powinien wypijać około 1 l na 10 kg masy ciała i około 30 ml na każdy następny kilogram.
• Uważaj na zbyt częste sięganie przez Twoje dziecko po produkty o dużej zawartości cukru i tłuszczów (zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych), które sycą ale też dostarczają znikomych ilości składników pokarmowych.
• Edukuj dziecko w zakresie właściwego odżywiania i zachęcaj je do wartościowych produktów, ale nie naciskaj, bowiem może to przynieść efekt odwrotny od zmierzonego.
Aleksandra Kilen
Dietetyk medyczny
Przeczytaj także: Jadłospis dla dzieci w wieku od 6 lat