Zdrowo i kolorowo. Witaminowa moc koktajli
Smoothies to doskonały pomysł na pyszny a przede wszystkim zdrowy pomysł na podwieczorek dla dziecka.
To orzeźwiający napój na bazie jogurtu z dodatkiem świeżych owoców, zawierający wiele składników mineralnych i wiele cennych witamin. Koktajle są doskonałym sposobem przemycenia owoców do diety dziecka a także na wzbogacenie menu o nowe smaki ale przede wszystkim o składniki odżywcze.
W zależności od preferencji naszego dziecka, sami możemy skomponować mnóstwo smakowitych i kolorowych koktajli. Podstawową bazą jest jogurt naturalny, który bogaty jest w wapń, niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca, układu nerwowego, a także zachowania mocnych kości i zębów a także łatwo przyswajalne białko. Plusem jest również niewielka kaloryczność jogurtu naturalnego a także niska zawartość dodanego cukru. Jest to idealny zamiennik dla gotowego owocowego jogurtu, który zawiera bardzo duże ilość białych krysztalików.
Kierując się wyborem bazy- jogurtu należy wybrać taki, który nie zawiera: barwników, konserwantów i innych zbędnych substancji dodatkowych.
Koktajl możemy przygotować również na bazie mleka może to być mleko roślinne – sojowe, ryżowe czy migdałowe. Jest to idealna alternatywa dla dzieci, które uczulone są na białka mleka krowiego lub cierpią na nietolerancje laktozy. Mleko sojowe jest bogate w białko i ma korzystny stosunek wapnia do fosforu. Dodatkowo stanowi bardzo dobre źródło witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B6 i kwasu foliowego.
Ciekawostką jest to, że mleko ryżowe i owsiane jest szczególnie rekomendowane dla alergików w wieku powyżej 2 lat.
Przygotowując koktajl można użyć do niego dowolnie wybrane owoce. W sezonie zimowym gorąco zachęcam ze skorzystania z mrożonych owoców lub mieszanek owocowych dostępnych w każdym sklepie.
Mrożonki są idealnym rozwiązaniem, warto zaznaczyć że mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych owoców.
Owoce są ważnym źródłem węglowodanów i wielu składników odżywczych, witamin, błonnika, przeciwutleniaczy a co ważne zawierają jedynie naturalnie występujące cukry.
Kolor danego owocu ma znaczenie, nie tylko cieszy nasze oczy i działa na zmysły ale także określa właściwości zdrowotne danego owocu. Każdy kolor z całej palety barw kryje za sobą określone właściwości.
Żółte i pomarańczowe zawierają beta- karoten. Karotenoidy działają jako silne przeciwutleniacze. Owoce takie przede wszystkim chronią przed rakiem, wzmacniają oczy i sprzyjają mocnej odporności.
Zielone zawierają barwik chlorofil, zapobiegają nowotworom i zwiększają krzepliwość krwi. Pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki i wzmocnić działanie układu odpornościowego.
Czerwone zawierają antocyjany. Barwnik ten jest niezwykle cenny, gdyż chroni przed nowotworami, wzmacnia oczy i serce, a także posiada właściwości zapobiegające starzeniu.
Fioletowe również zawierają antocyjany, które mogą pomagać w niszczeniu komórek nowotworowych. Są ponadto bardzo cenne dla ochrony i wzmocnienia oczu.
Każdy kolor jest ważny, także zachęcam to urozmaicania swoich koktajli.
Jak widzimy koktajl, który możemy własnoręcznie przygotować jest przede wszystkim naturalny, zdrowy, pełen witamin a także pozbawiony dodatkowo zbędnego cukru. Wszystko to przemawia za tym, aby zagościł na stałe w menu dzieci. Jest to dobre rozwiązanie dla Tadków niejadków, którzy nie przepadają za spożywaniem owoców w formie naturalnej. Poniżej zamieszczam przepisy na przepyszne smoothie. Zachęcam do wspólnego przygotowania wraz ze swoimi maluchami.
Przepisy:
1)Malinowa łączka:
• 150 g malin
• 100 g jagód
• 200 g jogurtu naturalnego
• łyżeczka miodu
2)Funny banani
• 200 g banana
• 150 brzoskwini
• garść żurawiny
• 150 g jogurtu
3)Tajemniczy ogród
• 3 kiwi
• 3/4 szklanki mleka
• 3 plastry ananasa
4)Różowa pantera
• 150 g truskawek
• 100 ml mleka
• 150 g banan
• Łyżka miodu
5) Żółty melonik
• 1/2 średniego melona
• 150 g banana
• 1 kiwi
• 150 g jogurtu
Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyozdobić owocami.
Smacznego!
Marlena Maciejewska
Dietetyk
Przeczytaj także: Dlaczego warto sięgnąć po jogurt probiotyczny?