Żywienie dziecka w okresie przeziębienia (dzieci z gorączką)
Gdy dziecko jest chore szczególnie ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta i sposób podawania posiłków. Potrawy powinny być bogate w energię, białko, witaminy i składniki mineralne oraz należy podawać dziecku dużą ilość pełnowartościowych płynów od ½ do 1 godziny.
Jest to bardzo istotne u dziecka, które ma gorączkę gdyż poci się i mamy do czynienia z utratą wody i elektrolitów. Zalecane jest podawanie dziecku: przegotowanej wody, słabej herbaty, naparu z rumianku, mięty lipy, soki owocowe, warzywne mleko i jego przetwory oraz zupy czyste.
Wartość energetyczną posiłków należy zwiększyć nawet o 50 %, ponieważ dochodzi do zwiększonej utraty składników odżywczych. Żywienie nieodpowiednie prowadzi do wyniszczenia i zmniejszenia odporności u dziecka.
Produkty zalecane w diecie dziecka chorego to:
• wspomniane wyżej fermentowane przetwory z mleka,
• jaja – najlepiej gotowane na miękko lub w formie jajecznicy zrobionej na parze,
• mięso np., drób, cielęcina, (ugotowane i rozdrobnione, wywary i buliony)
• z pieczywa dzieci preferują sucharki, biszkopty, herbatniki,
• warzywa (oprócz grochu, fasoli, bobu, ogórków, źle tolerowane mogą być również kapusta, buraki)
• chętnie przez dzieci spożywane są galaretki: owocowe, mięsne oraz rybne,
• przydatne są także produkty bogate w witaminę C takie jak: owoce cytrusowe, jagody, truskawki, pomidor,
Dziecku nie należy podawać:
• potraw ostro przyprawionych, smażonych, pieczonych z tłuszczem,
Zalecana liczba posiłków to:
• 5-6 posiłków w małych objętościach, podawane w równych odstępach czasu,
Zalecana temperatura podawanych potraw:
• Podaje się potrawy o temperaturze pokojowej, napoje mogą być chłodne.
Jeśli u dziecka z gorączką występuje również biegunka, z diety należy wykluczyć na krótki czas produkty takie jak: mleko (cukier mleczny), zimne napoje, soki owocowe, miód, ograniczyć cukier. Zalecane będą ryż, gorzka herbata, kisiele, Można podawać zupkę z marchwi, dyni, mus jabłkowy (ponieważ zawierają pektyny, które w przebiegu fermentacji w jelicie dostarczają krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, będących źródłem energii dla enterocytów)
Przepis na zupkę marchewkową:
-1 marchew (około 60 g)
-pół ziemniaka (około 40 g)
-pół łyżeczki oliwy z oliwek lub niskoerukowego oleju rzepakowego
-2 łyżeczki kleiku ryżowego
-pół szklanki wody
Umyte i obrane warzywa kroimy w grube talarki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Jeśli trzeba dolewamy wody. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę z oliwek lub olej. Warzywa wyjmujemy i miksujemy z częścią wywaru, a następnie łączymy z pozostałym wywarem i kleikiem ryżowym. Ponownie zagotowujemy. Chłodzimy do temperatury 40-50 °C. Zupkę podajemy łyżeczką bądź przez smoczek.
Jeśli chorobie towarzyszą zaparcia, wskazane są soki, woda przegotowana z miodem, cukier mleczny, dzieciom starszym fermentowane przetwory mleczne, świeże zsiadłe mleko, jednodniowy kefir, namoczone suszone śliwki.
Daria Cukras
Dietetyk
Przeczytaj także: Woda czy sok?