Menu dla maluchów - co warto przygotować
Planując menu świąteczne dla najmłodszych członków rodziny, zacznijmy nie standardowo od jajek, lecz od pieczywa. Proponuję samemu upiec pyszny chleb lub bułeczki bez dodatku spulchniaczy i konserwantów. Można to zrobić w zwykłym piekarniku, wystarczy kupić mąkę do wypieku chleba, której teraz nie brakuje w sklepach.
CHLEB – jeden bochenek:
-0,5 kg mąki do wypieku chleba (najlepiej 3 ziarna: pszenna, żytnia i orkiszowa)
- 2,5 dag drożdży
- łyżeczka soli (5g)
- 370 ml wody
- można dodać ziarna słonecznika, lnu lub pestki dyni albo otręby
WYKONANIE:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i ziarna. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do mąki. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno być jak typowe drożdżowe. Zostawiamy na 20-30 min w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Po tym czasie mieszamy ciasto i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem (foremka prostokątna mała). Znowu zostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp 230 C i pieczemy przez 30-40 minut. Po wyjęciu chleba najlepiej od razu wyjąć go z foremki i przykryć ścierką, żeby nie wysechł za bardzo jak będzie stygł.
BUŁECZKI KUKURYDZIANE- 4 szt
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 12 łyżek otrębów owsianych nie mielonych
- 2 jajka
- 200 g serku twarogowego typu homogenizowany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy mikserem kilka sekund. Jeśli wychodzi zbyt płynna konsystencja, dodajemy mąki kukurydzianej. Dużą łyżką stołową nakładamy kopczyki na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub z papierem. Na wierzch można położyć ziarna słonecznika, lnu lub pestki dyni, sezam, migdały w płatkach. Pieczemy w 180-200 oC przez 30 min.
JAJKA
Jeśli chodzi o jajka to jak najbardziej proponuję dać do spróbowania maluchom jajek przepiórczych. Taka wersja mini może się bardzo spodobać, a do tego jaja te posiadają dużą wartość odżywczą.
SERNIK
Zamiast zwykłego sernika dla dzieci proponuję babeczki serowe. Przepis jak na tradycyjny sernik, tylko, że w innej formie. Ciasto ucierane, które idzie na spód sernika wykładamy do foremek na babeczki, cienką warstwę ok. 0,5 cm. Na to wykładamy masę serową. Władamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Po upieczemy możemy ozdobić polewą czekoladową, robiąc ładne wzorki.
SERNIK – 1 blacha lub 40 babeczek
SKŁADNIKI
-1-1,2 kg sera twarogowego
-10 jajek
- kostka masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- cukier waniliowy
- olejek cytrynowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy bądź waniliowy
- rodzynki
CIASTO UCIERANE
- 12,5 dag mąki
- 12,5 dag margaryny
- łyżka cukru
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
WYKONANIE:
Ciasto ucierane: margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę z proszkiem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko.
Masa serowa: masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy na przemian po jednym żółtku i łyżce sera twarogowego zmielonego. Z białek ubijamy pianę, do której na koniec dodajemy cukier kryształ. Pianę dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Następnie wsypujemy rodzynki, dodajemy olejek cytrynowy i mąkę ziemniaczaną.
Takie same babeczki możemy zrobić z ciasta na babkę czy drożdżowego. Jest to bardziej czasochłonne, niż upieczenie jednego dużego ciasta, ale dla dzieci na pewno bardziej atrakcyjne.
Wszystkim Rodzicom życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych.
mgr inż. Sabina Grygierek
Dietetyk
Przeczytaj także: Wielkanocna uczta