Świąteczne dania dla niemowląt
Witam, mój synek ma 9 miesięcy. Co mogę mu przygotować na święta, aby mógł jeść razem z nami. Pozdrawiam.
Dla dziecka 9-miesięcznego głównym pokarmem nadal jest mleko kobiece lub mleko modyfikowane. Dieta jest już jednak rozszerzana o inne produkty, m. in. o warzywa, owoce, żółtko, chude, gotowane mięso, mięso z ryby, kaszki i kleiki glutenowe i bezglutenowe.
Wiele z wigilijnych potraw nie będzie odpowiednie dla 9-miesięcznego szkraba. Niektórych jednak po odpowiedniej modyfikacji będzie mogło spróbować. Maluszek w czasie świąt może zjeść barszcz wigilijny. Zamiast dodatku cukru i soli do przyprawienia zupy lepiej użyć aromatycznych ziół, a pod koniec gotowania dodać kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Zupę można zagęścić miksując buraczki i dodając je do wywaru. Bez obaw może Pani podać synkowi również kompot z suszonych owoców bez cukru lub z niewielką jego ilością. Proszę zwrócić uwagę przy zakupie owoców suszonych, żeby nie było żadnych o wędzonym smaku.
Dla dziecka zamiast ryby smażonej można przygotować rybę gotowaną, duszoną z warzywami lub pieczoną w ziołach. Podana ryba musi mieć postać filetu bez ości. Na ryby smażone jest za wcześnie, gdyż są one ciężkostrawne.
W święta dziecko może spróbować niewielkiej ilości ciasta, np. biszkopt z owocami. Ciasta pieczone z wykorzystaniem twardych margaryn, przekładane kremem czy bitą śmietaną, z dodatkiem miodu, orzechów nie są wskazane dla tak małego dziecka. Zamiast ciasta w ramach deseru świetnie sprawdzi się pieczone jabłuszko z niewielką ilością cynamonu lub sałatka jarzynowa. Proszę pamiętać, żeby zamiast majonezu czy jogurtu dla dziecka przygotować sałatkę specjalnie z oliwą.
Na poznanie smaku wigilijnej kapusty, pierogów z grzybami, zupy grzybowej, uszek, kutii czy smażonego karpia przyjdzie jeszcze czas. Potrawy z kapusty i grzybów są ciężkostrawne, a przewód pokarmowy 9-miesięcznego dziecka nie jest jeszcze na tyle dojrzały.
Produkty wykorzystane do przygotowania świątecznych dań dla niemowląt powinny być jak najwyższej jakości i świeże. Należy zadbać, żeby w czasie świąt maluch spożywał pełnowartościowe, lekkostrawne i zdrowe posiłki.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Świąteczne tradycje kulinarne w krajach Europy