Dieta kobiety karmiącej
Jak powinna wyglądać dieta, kiedy urodziłam dziecko?
Mogłoby się wydawać, że po porodzie dieta nie odgrywa już znaczenia. Takie myślenie jest błędne. Kobieta karmiąca piersią noworodka potrzebuje o 500 kcal więcej w odniesieniu do okresu sprzed ciąży. Nadal ważna jest jakość pożywienia oraz racjonalne, zdrowe żywienie bogate w składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta kobiety karmiącej, chroni kobietę przed anemią, osteoporozą, przewlekłym zmęczeniem, wypadaniem włosów, ubytkami w uzębieniu.
Jeśli dziecko rozwija się prawidłowo, nie ma oznak alergii pokarmowej, kolek i biegunek, mama może spożywać wszystkie produkty w ramach prawidłowych zasad żywienia.
W codziennej diecie powinny znaleźć się:
• Białko pochodzące z takich produktów jak drób, królik, wołowina, mleko, kefiry, maślanki, sery, twarogi, jaja, warzywa strączkowe pod warunkiem, że dziecko nie ma kolki, wzdęć i zaparć.
• Węglowodany złożone, takie jak: pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze, płatki.
• Tłuszcze, przede wszystkim olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, lniany, orzechy, ryby morskie. Podczas karmienia nie ma potrzeby dostarczać organizmowi tyle tłuszczu co w czasie ciąży. Ważne jest aby spożywać produkty bogate w DHA, ponieważ wspomagają one rozwój umysłowy dziecka.
• Produkty bogate w wapń, żelazo i witaminy.
• Napoje niegazowane, w szczególności woda źródlana przynajmniej 2 litry w ciągu doby.
W okresie karmienia piersią należy ograniczyć spożycie kawy i alkoholu lub nawet zupełnie je wykluczyć. Kofeina z łatwością przedostaje się do mleka matki, już 15 minut po spożyciu. Może to prowadzić u dziecka do pobudzenia, zaburzeń snu, przyśpieszonej akcji serca. Podobnie jest z alkoholem. Z łatwością przechodzi do mleka matki, a w przeciągu 30 do 60 minut osiąga maksymalne stężenie, porównywalne z tym we krwi matki. Spożywanie alkoholu może prowadzić do zaburzeń laktacji i wad w rozwoju umysłowym dziecka.
Podczas karmienia dziecka piersią, dobrze jest wypracować w sobie zwyczaj obserwowania dziecka. Będzie można wówczas łatwiej wychwycić, czy jakiś produkt z diety matki źle wpływa na dziecko. Niepokoić mogą wzdęcia, zaparcia, kolki, biegunki lub poważniejsze dolegliwości jak alergia pokarmowa czy nietolerancja pokarmowa. Należy zrezygnować w diecie z potraw pikantnych, ciężkostrawnych i wysoko przetworzonych, zawierających znaczną ilość substancji dodatkowych, konserwujących, poprawiających smak i zapach. Do produktów najczęściej alergizujących zaliczamy: mleko krowie i jego przetwory, białko jaja kurzego (kobietom karmiącym zaleca się jadanie jaj na miękko), owoce cytrusowe i owoce o drobnych pestkach, takie jak truskawki, poziomki, kiwi, winogrona, kakao, pszenica, orzechy, sezam, soja, kukurydza, grzyby, seler, bakalie, miód oraz sztuczne substancje dodawane do produktów przetworzonych.
Zaleca się, aby karmić dziecko piersią minimum przez 3 pierwsze miesiące, a optymalnie dla rozwoju dziecka przez 12 miesięcy. Jak długo kobieta będzie karmić dziecko piersią jest sprawą indywidualną, na którą składa się szereg różnych czynników. Pamiętajmy, by kierować się dobrem dziecka. Wszelkie decyzje podejmowane przez rodziców od najwcześniejszych lat dziecka będą procentować w przyszłości.
Marzena Orłowska
Mama 2-latka
Przeczytaj także: Jak ugotować pierwszą zupkę, przecier?