Powody, dla których warto karmić niemowlaka piersią
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, zalecanym przez Światową Organizację Zdrowia i wiele innych ośrodków naukowych. Prawidłowo odżywiona matka, wytwarzająca pokarm w odpowiednich ilościach, całkowicie pokrywa zapotrzebowanie dziecka na wszystkie składniki pokarmowe, niezbędne dla zachowania zdrowia i odpowiedniego rozwoju malucha. Eksperci uważają za okres wyłączenie żywienia naturalnego wiek do 6 miesiąca życia, po tym czasie karmienie piersią może i powinno być kontynuowane wraz z wprowadzeniem posiłków uzupełniających.
Wytwarzanie pokarmu jest regulowane przez odpowiednie hormony, których stymulacja jest zależna od ssania. Dlatego im wcześniej i częściej dziecko jest karmione naturalnie, tym więcej pokarmu jest wytwarzanego.
Jedną z najważniejszych zalet naturalnego karmienia jest wytworzenie i wzmacnianie więzi psychicznej między niemowlakiem a matką oraz utrzymanie zdrowia dziecka nie tylko w okresie rozwoju, ale i w wieku dorosłym.
Zalety karmienia piersią dla matki:
• szybszy spadek masy ciała,
• mniejsze ryzyko zachorowania na raka jajników i piersi w okresie po menopauzie,
• mniejsze ryzyko krwawienia po porodzie,
• zmniejszenie macicy do rozmiarów z przed ciąży.
Zalety karmienia piersią dla dziecka:
• skład pokarmu jest naturalnego jest ściśle dopasowany do potrzeb i możliwości trawiennych dziecka,
• zawsze jest świeży i ma właściwą temperaturę,
• mniejsze ryzyko wystąpienie chorób lub ich łagodniejszy przebieg: posocznicy, zapalania ucha środkowego, opon mózgowo- rdzeniowych, jelit, zakażenia układu moczowego, dróg oddechowych czy przewodu pokarmowego,
• lepszy rozwój umysłowy dziecka.
Skład pokarmu matki
Białko zawarte w mleku matki jest znacznie korzystniejsze od mleka krowiego (będącego składnikiem mieszanek dla niemowląt), ze względu na jego działanie. Białko mleka kobiecego odgrywa bardzo ważną rolę w mechanizmach odpornościowych oraz ma większe działanie odżywcze niż mleko krowie. Dodatkowo mleko zwierzęce zawiera białko będące najczęstszym czynnikiem odpowiedzialnym za występowanie alergii na biała mleka krowiego.
Węglowodany zawarte w pokarmie kobiecym chronią dziecko przed zakażeniami, stanowią ważne źródło energii, a także odgrywają rolę we wchłanianiu Ca i Mg oraz utrzymania się w przewodzie pokarmowym niemowlęcia bakterii probiotycznych, zwiększających odporność organizmu.
Zawartość tłuszczów zarówno w mleku kobiecym jak i krowim jest porównywalna, jednak różnią się one składem. Pokarm matki zawiera znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego a także zmysłu wzroku.
Skład pokarmu zależy od wielu czynników:
• fazy karmienia (pierwsza faza wodna, druga faza tłuszczowa),
• pory dnia (w nocy pokarm jest szczególnie bogaty w tłuszcz),
• czasu trwania ciąży (w mleku matki wcześniaka jest więcej białka),
• diety matki,
• stanu odżywienia matki.
Zasady karmienia piersią
Szczególnie ważne jest rozpoczęcie karmienia piersią od chwili narodzin niemowlaka, ponieważ przez pierwsze 15 dni mleko matki zawiera więcej białka, a zwłaszcza przeciwciał niż ma to miejsce w późniejszym okresie. Im wcześniej nastąpi przystawienie dziecka do piersi tym lepszy będzie przebieg i czas trwania laktacji.
Przez pierwsze miesiące życia dziecko należy karmić „na żądanie” tzn. tyle razy i tak długo jak zechce. Karmienie powinno się rozpocząć od jednej piersi, a jeśli dziecko nadal jest głodne można je przystawić do drugiej. Nie należy karmić dziecka po trochu z obu piersi, ponieważ w ten sposób zostanie mu podany pokarm ubogoenergetyczny, bogaty w węglowodany a ubogi w tłuszcz.
Przyrost masy ciała niemowlaka powinien wynosić ponad 500 g na miesiąc. Jeśli masa się nie zwiększa przez dłuższy okres, dziecku w 3-4 miesiącu życia można podawać inny pokarm: zupę jarzynową czy kaszki kukurydziane i ryżowe.
Aleksandra Kilen
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta matki karmiącej