Śniadanie na dobry początek dnia
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Wpływa na lepszą koncentrację, pamięć, samopoczucie oraz zdrowie Twojego dziecka. Warto więc o nim pamiętać, podając maluchowi zdrowe i pełnowartościowe produkty.
Rano najczęściej brakuje nam czasu na zjedzenie pierwszego posiłku, mimo to pamiętaj, że Twoje dziecko stale rośnie i rozwija się, dlatego nie może mu zabraknąć energii oraz podstawowych składników odżywczych.
Śniadanie jest głównym posiłkiem dnia z kilku powodów.
Przede wszystkim prawidłowo skomponowane śniadanie stabilizuje poziom cukru we krwi, zapobiega jego gwałtownemu spadkowi, dzięki czemu Twoja pociecha nie będzie miała ochoty na słodycze i niezdrowe przekąski, szybko podnoszące poziom cukru we krwi, a tym samym dodające energii, ale na krótki czas.
Dodatkowo pierwszy posiłek zjedzony w ciągu godziny po przebudzeniu znacznie podnosi poziom przemiany materii, przez co zmniejsza się ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości u dziecka.
Śniadanie dodaje energii także do prawidłowej funkcji mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Dodaje energii na cały dzień, zmniejszając ryzyko przejadania się w ciągu dnia.
Co zatem powinno znaleźć się na talerzu, a czego lepiej unikać, aby śniadanie było pełnowartościowe i prawidłowo skomponowane?
Zdrowe śniadanie powinno zawierać:
• Produkty bogate w węglowodany złożone: pełnoziarniste płatki śniadaniowe z małą zawartością cukru i tłuszczu, pełnoziarniste pieczywo, pieczywo graham, ryż, kasze, makaron pełnoziarnisty,
• Produkty bogate w białko o małej zawartości tłuszczu: chude lub półtłuste sery białe, niskotłuszczowe sery żółte podpuszczkowe, pleśniowe i inne, półtłuste mleko i fermentowane produkty mleczne (naturalne jogurty, maślanki, kefiry), chude wędliny, wędliny drobiowe, ryby, jajka, warzywa strączkowe (fasola, groch, soczewica, soja i inne),
• Owoce (świeże lub suszone) dodawane do jogurtów mlecznych, zup mlecznych i innych produktów,
• Warzywa
Staraj się nie podawać dziecku:
• Produktów przetworzonych, bogatych w cukier takich jak: płatki śniadaniowe z cukrem, w słodkiej polewie i czekoladzie; czekoladowe masła do kanapek, słodkie bułeczki, batony śniadaniowe, jogurty owocowe oraz ciasta,
• Produktów bogatych w tłuszcze nasycone: tłuste wędliny, podroby (pasztety, parówki, salceson i inne), tłuste przekąski (chipsy, krakersy itp.),
• Słodkich i gazowanych napoji typu cola, niegazowanych napoji słodzonych, wód smakowych, nektarów owocowych,
• Unikaj, ale nie eliminuj z jadłospisu malucha serów żółtych.
Przykładowe śniadanie dla Twojej pociechy:
• 2 kromki chleba razowego z masłem, plasterkiem wędliny drobiowej, plastrem sera białego półtłustego, 2 listkami sałaty i pomidorem,
• koktajl mleczno-owocowy (pół szklanki mleka 2% z bananem).
lub
• jajecznica smażona na łyżce oliwy lub oleju rzepakowego z pomidorami i szczypiorkiem,
• tost pełnoziarnisty,
• szklanka soku owocowego bez dodatku cukru (najlepiej wyciśniętego ze świeżych owoców).
Aleksandra Kilen
Dietetyk medyczny
Przeczytaj także:
Zdrowy obiad