Nadciśnienie w ciąży – co jeść, czego unikać?
Nadciśnienie w ciąży (nazwa oficjalna to nadciśnienie indukowane ciążą) stwierdza się, kiedy wartości ciśnienia tętniczego będą powyżej granicy normy, tj. ponad 140/90 mmHg). Rozpoznanie dotyczy także momentu ciąży – stwierdza się je po przekroczeniu 20. tygodnia ciąży u tych kobiet, które przed ciążą charakteryzowały się prawidłowymi wartościami ciśnienia tętniczego i ustępuje do około 12. tygodnia po porodzie. Jednocześnie nie współistnieje tutaj białkomocz, w przeciwnym razie jest to poważniejszy w konsekwencjach stan przedrzucawkowy.
Zasady żywienia kobiety z nadciśnieniem ciążowym:
- głównym źródłem energii powinny być węglowodany złożone – około 55 % zapotrzebowania na kalorie powinny pokrywać zboża pełnoziarniste, ziarna i nasiona roślin strączkowych.
- ilość białka w diecie powinna oscylować około 15 % zapotrzebowania, w tym połowa tej wartości powinna pochodzić z produktów roślinnych, a pozostała ze zwierzęcych. Najlepszymi źródłami białka są chude mięsa i ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych oraz przetwory mleczne do średniej zawartości tłuszczu.
- tłuszcze powinny pokrywać około 25 % zapotrzebowania na energię na dobę. Z pewnością należy unikać tłuszczów zawartych w słodyczach, przekąskach solonych czy utwardzanych margarynach. Należy skupić się na takich źródłach, jak: awokado, ryby (makrela, łosoś, śledź, sardynki), co do orzechów – należy szczególnie uważać, ponieważ są produktami alergennymi i nie zaleca się ich nadużywać w ciąży.
- istotne jest spożycie kilku porcji warzyw i owoców dziennie – szczególnie korzystne dla regulacji wartości ciśnienia tętniczego są cytrusy, truskawki i maliny oraz porzeczki i agrest. Większość warzyw jest korzystne dla tej jednostki chorobowej, ale na szczególną uwagę zasługuje seler (naciowy, korzeniowy).
- należy unikać przetworów mięsnych, słonych przekąsek, dań gotowych, instant czy fast-food. Ograniczyć spożycie mięsa oraz ryb wędzonych i z puszki, a także kostek rosołowych i gotowych mieszanek przyprawowych.
- korzystnie działają produkty bogate w potas oraz magnez i wapń, witaminę C i kwasy tłuszczowe omega-3: ziemniaki, warzywa liściaste, pomidory, cytrusy, natka pietruszki, papryka, owoce jagodowe, rośliny strączkowe i ryby oraz siemię lniane, olej rzepakowy/lniany.
Żaneta Michalak
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta dla ciężarnej z cukrzycą ciążową – przykłady produktów