Przykładowy jadłospis ciężarnej – anemia
Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest bardzo częstym problemem występującym u kobiet ciężarnych. Oprócz przyjmowania zaleconego przez lekarza preparatu żelaza należy uważnie przyjrzeć się swojemu menu, gdyż prawidłowo skomponowane znacznie ułatwia leczenie anemii. Należy w nim zwrócić uwagę nie tylko na uwzględnienie produktów bogatych w żelazo, ale również na odpowiednie łączenie ze sobą różnych składników. Główne zasady, których powinno się przestrzegać, to: nie łączenie picia kawy lub herbaty z posiłkiem zawierającym żelazo, nie łączenie w posiłku produktów mlecznych i mięsa, spożywanie owoców i warzyw bogatych w witaminę C łącznie z posiłkami bogatymi w żelazo, spożywanie mięsa łącznie z produktami roślinnymi bogatymi w żelazo oraz witaminę C.
Oto przykładowy jadłospis dla kobiety, której zapotrzebowanie energetyczne wynosi około 2000 kcal:
Śniadanie: 2 kromki chleba pszenno-żytniego (70 g), 2 płaskie łyżeczki masła ekstra (10 g), 3 plastry pieczeni wołowej (60 g), czerwona papryka (150 g – po usunięciu gniazda nasiennego), szklanka soku wielowarzywnego (250 g), małe jabłko (150 g)
II śniadanie: mała bułka grahamka (60 g), masło ekstra (10 g), 2 małe plastry sera Edamskiego (30 g), plastry ogórka, szklanka kefiru 2% tłuszczu (250 g)
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem (300 g), pieczony kurczak (100 g), kasza gryczana (50 g suchej – pół woreczka), brokuły z wody (150 g – 3-5 różyczek), surówka z kapusty kwaszonej (100 g – 3-4 łyżki), woda mineralna z cytryną, na deser średnia brzoskwinia (150 g)
Podwieczorek: koktajl: jogurt naturalny (150 g – mały kubek), truskawki (150 g – mrożone: 1/3 opakowania), cukier (10 g); migdały (5-6 sztuk)
Kolacja: 2 - 3 kromki chleba żytniego staropolskiego (80 g), pasztet pieczony z kurczaka (50 g), średni pomidor (150 g), 3 liście sałaty, szklanka soku jabłkowo-marchwiowego (250 g)
Pomiędzy posiłkami należy pić wodę mineralną, herbatki owocowe i ziołowe (z dozwolonych ziół), można też pić słabą herbatę i kawę (do 2 filiżanek dziennie).
Przyjmując preparat żelaza trzeba pamiętać, aby nie popijać go herbatą czy kawą oraz nie łykać go bezpośrednio przed lub po posiłku, w którego skład wchodzą produkty mleczne lub pełnoziarniste produkty zbożowe (np. otręby lub chleb razowy).
mgr Alicja Hojda
Dietetyk
Przeczytaj także: Zioła w ciąży