Żywność wzmacniająca odporność
Okres jesienno-zimowy to czas, w którym szczególnie jesteśmy narażeni na infekcje. Aby zwiększyć naszą odporność należy włączyć do naszej diety produkty, które nie tylko zmniejszą ryzyko powstania zakażenia, ale również złagodzą jego przebieg. Najbardziej narażone na przeziębienia są dzieci, dlatego też w szczególności należy zadbać o zwiększenie ich odporności.
Ważna rolę odgrywają tutaj produkty bogate w witaminę C, E, beta-karoten oraz selen. Ich działanie polega na usuwaniu nadmiaru toksyn i wolnych rodników z organizmu. Zwiększenie spożycia owoców, warzyw i innych produktów bogatych w witaminy C, E, beta-karoten i selen, może istotnie zmniejszyć ryzyko infekcji.
Im bardziej pomarańczowe i zielone owoce i warzywa, tym więcej zawierają witaminy C i beta karotenu.
Owoce i warzywa bogate w witaminę C i beta-karoten:
-papryka,
-marchew,
-dynia,
-pomidory,
-kapusta,
-szpinak,
-brokuły,
-natka pietruszki,
-jarmuż,
-morele, brzoskwinie
-grejpfrut,
-pomarańcze.
Znaczne ilości witaminy E znajdują się z kolei w:
-olejach roślinnych-słonecznikowy i sojowy,
-kaszach,
-orzechach,
-ciemnym pieczywie.
Dobrym źródłem selenu są natomiast:
-ryby,
-brązowy ryż,
-kiełki,
-orzechy.
Warto rozpocząć dzień od wypicia szklanki wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, najlepiej zaraz po przebudzeniu. Owoc ten zawiera dużą ilość witaminy C oraz innych związków aktywnych biologicznie. Wykazuje właściwości antybakteryjne, eliminuje toksyny oraz zwiększa odporność naszego organizmu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji.
Należy również pamiętać o spożywaniu miodu, który zawiera znaczne ilości olejków eterycznych, flawonoidów, kwasów organicznych i enzymów. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jedną z substancji decydujących o działaniu miodu na drobnoustroje chorobotwórcze jest lizozym, który pochodzi z organizmu pszczół. Miód może zastąpić nam cukier w herbacie lub jako dodatek do sera białego bądź kanapek.
Owoce aronii są bardzo bogatym źródłem antocyjanów. Związki te uważa się za najsilniejsze w usuwaniu wolnych rodników tlenowych. Ponadto zawierają one witaminy takie jak: C, B2, B6, E, beta karoten i pierwiastki śladowe. W okresie jesienno-zimowym świeże owoce aronii można zastąpić sokiem z tych owoców, bądź mrożonymi.
Należy również wspomnieć o czosnku, którego bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne działanie znane jest od wieków. Jest on także źródłem selenu, który zabezpiecza nasze komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Czosnek może służyć jako przyprawa do sosów, sałatek. Podczas przeziębienia warto wypić czosnek z ciepłym mlekiem i miodem.
Orzechy i nasiona z kolei są źródłem niezwykle ważnych składników mineralnych i witamin. Orzechy brazylijskie są bogate w selen, pestki dyni w cynk, natomiast migdały i pestki słonecznika w witaminę E. Wszystkie te pierwiastki wspierają pracę układu immunologicznego (odpornościowego) i pomagają zapobiegać w rozwoju infekcji. Orzechy i nasiona mogą być spożywane jako przekąska w ciągu dnia bądź jako podwieczorek. Należy pamiętać jednak, że oprócz wielu korzystnych właściwości orzechy posiadają wysoką wartość energetyczną. W związku z czym należy je spożywać w ilości nie większej niż garstkę dziennie.
Pamiętać należy również o fermentowanych napojach mlecznych takich jak: kefir, maślanka, jogurt-najlepiej naturalny. Znajdują się w nich bakterie kwasu mlekowego, które stymulują układ immunologiczny i aktywują limfocyty T oraz B, wzmacniające odporność naszego organizmu.
inż. Marzena Marut
Dietetyk
Przeczytaj także: Woda czy sok?