Cukrzyca ciążowa – alert dla przyszłych mam!
Czym jest cukrzyca ciążowa?
Jest to zaburzenie gospodarki węglowodanowej, które występuje w okresie ciąży. Inaczej można ją nazwać nietolerancją przez organizm węglowodanów, która występuje w trakcie ciąży u kobiet, które przed ciążą miały prawidłowy poziom cukru we krwi. Przyczyną zbyt wysokiego poziomu glukozy jest względny lub bezwzględny niedobór insuliny, która odpowiedzialna jest za obniżanie jej poziomu. Produkcja insuliny zachodzi w trzustce, jeżeli narząd ten wytwarza jej za mało to mamy bezwzględny niedobór, jeśli zaś produkcja przebiega na odpowiednim poziomie, lecz komórki ciała nie przyswajają jej to mamy względny niedobór insuliny i to on właśnie występuje najczęściej podczas cukrzycy ciążowej. Podwyższony poziom glukozy jest nawet ewolucyjnie korzystny dla płodu, jednak tylko do pewnego stopnia. Skutkiem ciągle podwyższonego poziomu glukozy może być zbyt duża masa dziecka w stosunku do wieku ciążowego, co prowadzi nie rzadko do porodu przez cięcie cesarskie i urazów okołoporodowych. Głównym celem leczenia cukrzycy ciążowej jest po prostu jej zapobieganie.
Diagnostyka
Obecnie panują nowe wytyczne diagnostyczne, które pozwalają na szybsze rozpoczęcie leczenia. Opierają się one na pomiarze cukru we krwi na czczo oraz dwóch pomiarach w pierwszej i drugiej godzinie doustnego testu obciążenia glukozą 75g glukozy, czyli tzw. krzywej insulinowej.
Jakie wyniki pozwalają postawić rozpoznanie cukrzycy ciążowej?
- Poziom glukozy na czczo pomiędzy 92 mg% a 125 mg%
- W pierwszej godzinie testu obciążenia glukozą >180 mg%
- W drugiej godzinie testu obciążenia glukozą między 153 mg% a 199mg %
Natomiast poziom glukozy na czczo 126mg % oraz powyżej 200mg % w teście obciążenia glukozą pozwalają rozpoznać cukrzycę w ciąży!
Leczenie
Podjęcie leczenia powinno nastąpić niezwłocznie po wizycie u diabetologa. Najważniejszą kwestią jest zmiana diety, która pozytywnie wpłynie na poziom cukru we krwi. Najważniejsze zalecenie co do jadłospisu to ograniczenie spożywania cukrów prostych oraz tłuszczów. Ważna jest także regularność w spożywaniu posiłków. Niezbędne jest również wprowadzenie aktywności fizycznej, np. basenu, długich spacerów, czy specjalnych zajęć fitness dla kobiet w ciąży. Skuteczność powyższych metod sprawdza się u około 60-90 % kobiet. W 10 do 40 % przypadków istnieje konieczność zastosowania insuliny. Bez względu na przyjmowanie czy nie przyjmowanie glukozy konieczne jest kontrolowanie poziomu glukozy we krwi. Pomiary należy robić mniej więcej cztery razy dziennie : na czczo, oraz godzinę po spożyciu każdego posiłku.
lic. Karolina Growiec
Dietetyk
Przeczytaj także: PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS CIĘŻARNEJ – CUKRZYCA