Dieta dla zdrowych oczu
Oczy – zwierciadło duszy. Jak o nie dbać? Z pewnością należy się dobrze wysypiać, ograniczać wpatrywanie się w źródła białego światła jak smartfony czy tablety, ale również możemy zwrócić uwagę na to, co znajduje się na naszych talerzach.
Dieta jest niezwykle ważna w kontekście ochrony naszego wzroku przed niszczącymi oksydantami związanymi z procesami starzenia się organizmu jak m.in. przy zwyrodnieniu plamki żółtej.
Spożywanie diety bogatej w witaminy A,C,E, może w znaczny sposób zahamować te zmiany.
Dodatkowo, na naszym talerzu, powinny się znaleźć warzywa i owoce bogate w luteinę i zeaksantynę, karotenoidy powszechnie dziś poddawane badaniom i ściśle połączone ze zdrowiem narządu wzroku.
Luteina i zeaksantyna są żółtymi pigmentami wpływającymi na kolor warzyw i owoców. Ale nie tylko. Nie na darmo dietetycy zachęcają do spożywania ‘tęczy’ czyli urozmaicenie diety w wiele drobnych mikroskładników kryjących się pod specyficznymi kolorami naszych warzyw czy owoców.
Zeaksantyna, luteina i mezozeaksantyna, która powstaje z luteiny, tworzą zespół karotenoidów odpowiedzialnych za funkcjonowanie plamki żółtej odgrywając główną rolę w pochłanianiu szkodliwego niebieskiego światła. Badania wykazują, że osobnicy posiadający mniejsze stężenia owych pigmentów są znacznie bardziej narażeni na rozwój m.in zwyrodnienia plamki żółtej co, z biegiem czasu, może doprowadzić do znacznego pogorszenia się funkcjonowania narządu wzroku.
Karotenoidy te nie mogą być wytworzone w organizmie, musimy je dostarczyć z dietą.
Największe ich bogactwo znajdziemy w różnokolorowej papryce czy kukurydzy, ale również w warzywach zielonych takich jak szpinak, sałata, brokuły, por, groszek zielony czy jarmóż. Znajdziemy je również w pomarańczach.
Szybka obróbka termiczna tych warzyw jest wskazana, aby zwiększyć absorbcję karotenoidów przez organizm.
Zwierzęcym źródłem luteiny i zeaksantyny oraz wielu witamin, w tym wspomnianych witamin A i E , jest nasze pokorne jajko.
Kolorowa szakszuka połączy nam te dwa źródła omawianych tu karotenoidów i z pewnością przyniesie wiele zadowolenia naszemu podniebieniu. Danie to, pochodzące z Jerozolimy, jest spożywane głównie jako późne śniadanie lub wczesny obiad.
Szakszuka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub pomarańczowa papryka
- 1 cebula
- 4 dojrzałe pomidory bez skórki lub ½ puszki pomidorów
- 2 – 3 garście szpinaku
- 2-3 jajka ( po jednym jajku na osobę )
- Sól,pieprz, papryka w proszku ( może być lekko ostra według gustu )
Posiekaną cebulę podsmażyć na małej ilości oleju, dodać paprykę posiekaną w drobne cząstki lub paski, poddusić. Następnie dodać pomidory w cząstkach, przyprawić według gustu i poddusić całość lekko mieszając. Dodać szpinak i poczekać jak nam się zintegruje z warzywami. Kiedy nasza baza będzie już ładnie podduszona a warzywa będą miękkie możemy przystąpić do ostatniej fazy przygotowania tego dania. W warzywach należy zrobić 2-3 lekkie wgłębienia, do których wbijamy po jednym jajku. Patelnię przykrywamy pokrywką i czekamy aż nasze jajka sadzone będą gotowe. Szeroką szpatułką lub łyżką przenosimy na talerz porcje z jednym jajkiem i warzywami i podajemy z tostowanym chlebkiem lub kaszą.
Smacznego!
inż. Magdalena Kot
Dietetyk
Przeczytaj także: Profilaktyka krzywicy – Witamina D