Nadciśnienie tętnicze a ciąża
Nadciśnienie tętnicze dość często występuje u kobiet w okresie ciąży. Jak pokazują statystyki nadciśnienie tętnicze występuje u 5% kobiet w zakresie wiekowym 20-30 lat oraz u 15% kobiet w zakresie wiekowy 35-44 lat. W tym okresie możemy wyróżnić 3 rodzaje tej patologii : nadciśnienie występujące w okresie przed ciążą, nadciśnienie indukowane ciążą oraz stan przedrzucawkowy.
Warto w tym miejscu dodać, iż znaczna część kobiet w okresie ciąży z nadciśnieniem w tym okresie ma stany przedrzucawkowe, które definiowane są jako nadciśnienie zdiagnozowane po 20. tygodniu ciąży wraz z towarzyszącym mu białkomoczem.
Zwrócić uwagę należy również na fakt, iż takie patologie jak nadciśnienie skurczowe czy rozkurczowe, nadwaga czy otyłość, gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzusznej oraz hipercholesterolemia i hipertriglicerydemia stanowią zwiększone ryzyko wystąpienia stanów przedrzucawkowych w okresie ciąży.
Drogie Mamy pamiętajmy, aby zapobiegać i leczyć nadciśnienie już w okresie poprzedzającym planowanie ciąży. Skuteczne w tym wypadku będzie redukcja masy ciała tj. leczenie nadwagi czy otyłości. Warto też pamiętać, iż nadciśnienie rozwijające się w okresie ciąży często związane jest z insulinoopornością, toteż należy podjąć działania mające na celu zwiększenie insulinowrażliwości tkanek. W tym celu należy szczególnie zwiększyć aktywność fizyczną, oraz spożycie w diecie błonnika i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym działaniu, zaś wyeliminować z diety izomery trans kwasów tłuszczowych.
W leczeniu nadciśnienia tętniczego szczególnie zaleca się dietę DASH. Charakteryzuje się ona dość dużym udziałem owoców i warzyw, niskotłuszczowych produktów mlecznych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych oraz orzechów. Mało zaś jest w tej diecie czerwonego mięsa, wędlin oraz słodyczy. Szczególną uwagę zwraca się również na regularne spożywanie posiłków i unikanie przekąsek.
Dieta ta dostarcza:
- małych ilości tłuszczu (powinien stanowić poniżej 30% energii z diety)
-małych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (około 7% energii z diety)
- obniżonej ilości cholesterolu (poniżej 200 mg/dobę)
- odpowiedniej ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (około 10% energii z diety)
- odpowiedniej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (około 8% energii z diety)
- błonnika pokarmowego w ilości około 30 g/dobę
- potasu około 4,5 g/dobę
- wapnia w ilości około 1200 mg/dobę
- magnezu około 420 mg/dobę
Jak dotąd nie ma dowodów mówiących, iż dieta DASH jest skuteczna w łagodzeniu stanów przedrzucawkowych, jednak wiele badan sugeruje, iż ten sposób żywienia może redukować ryzyko powstania tej patologii.
Sylwia Durzyńska
Dietetyk
Przeczytaj także: Spożycie żelaza a ciąża