Niebezpieczeństwo – alkohol podczas ciąży!
Kiedy kobieta zachodzi w ciążę chce zrobić wszystko, by jej maleństwo rozwijało się prawidłowo. Odżywia się z rozwagą, aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych potrzebnych do rozwoju jej dziecka. Jednak w całym przebiegu ciąży nie chodzi tylko o to, aby jeść zdrowo, ale także, aby unikać tego, co może dziecku zaszkodzić i co może mieć wpływ na jego rozwój nie tylko podczas pobytu w łonie matki, ale w szczególności po porodzie i w późniejszych etapach życia.
Są takie momenty, kiedy kobieta zupełnie niespodziewanie dowiaduje się, że jest w ciąży. Zaczyna wtedy analizować czy przez ten czas nie miała styczności m. in. z alkoholem. Można jednak uniknąć takich obaw. Dlatego kiedy para zaczyna myśleć o dziecku, powinna zmienić swój styl życia już 3 miesiące przed poczęciem. Kobieta powinna zacząć przyjmować kwas foliowy, powinna razem z partnerem wyzbyć się alkoholu, nikotyny, wprowadzić aktywność fizyczną. Wtedy, zachodząc w ciążę jest spokojna, bo wie, że nie zrobiła nic, co mogło zaszkodzić jej dziecku.
Bardzo niepokojący jest fakt, że z badania przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka wynika, że co trzecia kobieta, która wiedziała, że jest w ciąży spożywała alkohol. Co najgorsze większość tych kobiet słyszało, że nawet najmniejsza dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na płód.
NIE WIESZ, JAKA ILOŚĆ ALKOHOLU ZASZKODZI TWOJEMU DZIECKU. KAŻDA ILOŚĆ ALKOHOLU NIESIE ZA SOBĄ RYZYKO ZABURZEŃ W JEGO ROZWOJU!
Do dziś nie określono dawki alkoholu, która byłaby bezpieczna podczas ciąży. Im większa dawka alkoholu, tym większe i rozleglejsze uszkodzenia płodu. Nawet niewielka dawka może powodować nieodwracalne szkody, a jednorazowe spożycie alkoholu może spowodować większe uszkodzenia, niż popijanie takiej samej dawki przez cały dzień. Dlatego od samego początku ciąży kobieta powinna zachować 100% abstynencję. W ciąży nie powinna spożywać alkoholu w ŻADNEJ POSTACI – czy to leków lub syropów na bazie alkoholu, cukierków i czekoladek z alkoholem, likierem, nie wspominając o piwie, piwie bezalkoholowym (zawiera minimalne ilości alkoholu!), winie, cydrze i alkoholu w czystej postaci. Każda ilość alkoholu bez najmniejszego problemu przechodzi przez łożysko. Po 40 minutach od spożycia alkoholu przez matkę, jego ilość we krwi dziecka jest taka sama jak we krwi matki.
Aby u dziecka wystąpiły fizyczne objawy uszkodzenia przez alkohol np. deformacja twarzy, potrzeba dużych dawek alkoholu, jednak, aby doszło do uszkodzenia mózgu wystarczy bardzo niewielka jego ilość. Pijąc alkohol w każdym stadium ciąży możesz spowodować, że u dziecka wystąpi FAS (alkoholowy zespół płodowy). FAS może objawić się wystąpieniem charakterystycznych deformacji twarzy, uszkodzeniem serca, kości, wzroku i słuchu, jednak najbardziej poważną konsekwencją jest uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego (OUN). Zmiany OUN obejmują m. in. problemy z poruszaniem się, równowagą, zmysłami, pamięcią, problemy z nauką - zwłaszcza z matematyką, planowaniem, organizacją. Ponadto u dzieci z FAS występuje opóźniona mowa, trudność w rozpoznawaniu emocji. Alkohol powoduje także przyspieszenie porodu i dziecko może urodzić się w 6 czy 7 miesiącu ciąży, a to niesie za sobą wiele konsekwencji, z którymi borykają się wcześniaki przez całe swoje życie.
ZESPOŁU FAS MOŻNA UNIKNĄĆ TYLKO JEDNYM SPOSOBEM – ZACHOWUJĄC 100% ABSTYNENCJĘ PRZEZ CAŁY OKRES CIĄŻY. JEŚLI JESTEŚ W CIĄŻY ZASTANÓW SIĘ, CO JEST DLA CIEBIE WAŻNIEJSZE – CHWILA PRZYJEMNOŚCI, CZY ZDROWIE TWOJEGO DZIECKA.
Anna Baczyńska
Dietetyk
Przeczytaj także: Znaczenie kwasu foliowego w diecie przyszłych matek