Niedoczynność tarczycy u kobiet w ciąży – dieta
Niedoczynność tarczycy jest dość często występującym problemem, z którym zmagają się przyszłe mamy. Jest to stan, w którym następuje częściowe lub całkowite zahamowanie produkcji hormonów gruczołu tarczowego.
Przyczyn powstawania tego schorzenia jest wiele, do najpowszechniejszych należy choroba Hashimoto. Szacuje się, że pełnoobjawowa niedoczynność tarczycy występuje średnio u 0,5% kobiet ciężarnych, natomiast postać subkliniczna rozpoznawana jest u 2-3% przyszłych mam. Postać subkliniczna jest stanem poprzedzającym pojawienie się choroby, charakteryzuje się podwyższonym stężeniem TSH (hormon tyreotropowy)przy prawidłowych stężeniach hormonów tarczycy. Niedoczynność tarczycy może zagrażać zdrowiu przyszłego dziecka; zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań ciążowych takich jak odklejenie łożyska, krwawienia poporodowego, nadciśnienia ciążowego czy niedokrwistości.
Może również mieć skutki u nowonarodzonego dziecka: zwiększa ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową, z noworodkowym zespołem zaburzeń oddechowych, może także prowadzić do zgonu noworodka. U dzieci matek z niedoczynnością tarczycy w ciąży często występują zaburzenia rozwoju neuropsychologicznego oraz obniżenie ilorazu inteligencji.
Rozpoznanie niedoczynności tarczycy
Należy określić stężenie TSH u kobiety ciężarnej, subkliniczna postać występuje przy stężeniu TSH przekraczającym 4 mIU/l przy braku objawów i spadku poziomu FT4. O jawnej niedoczynności tarczycy mówi się, gdy stężenie TSH przekracza 10 mIU/l. Badanie TSH powinno być wykonane u kobiet planujących ciążę oraz u kobiet w ciąży.
U części kobiet w ciąży występuje brak objawów, do typowych zaś należą:
• Uczucie zimna,
• Sucha skóra,
• Nadmierny w danym tygodniu przyrost masy ciała,
• Senność,
• Zaparcia,
• Zmęczenie
W okresie ciąży objawy te są trudne do zinterpretowania, dlatego zaleca się wszystkim przyszłym matkom przeprowadzenie badania TSH, by wykluczyć ewentualne ryzyko choroby.
Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna zawierać duże ilości jodu oraz białka. Najlepszym źródłem jodu są ryby morskie i owoce morza, jednak u kobiet w ciąży zaleca się ograniczone ich spożycie, zatem należy stosować suplementację jodem, ponieważ zawartość jodu w innych produktach zależy od miejsca uprawy i jest ona zmienna.
Źródłem jody mogą być także niektóre gatunki wód mineralnych, warto zatem czytać etykiety i wybierać wody, które zawierają w składzie jak największe ilości tego składnika. W diecie należy także zwiększyć ilość białka: dobrym jego źródłem jest nabiał (jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko, sery twarogowe) oraz chude mięso (indyk, kurczak, wysokogatunkowe wędliny).
Przy niedoczynności tarczycy istnieje grupa produktów zakazanych, są to m.in.:
• Kalafior,
• Brukselka,
• Kapusta,
• Rzepa,
• Brukiew,
• Soja.
Produkty te zawierają w składzie substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z pożywienia.
mgr inż. Magdalena Tęsiorowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Główne czynniki wpływające na płodność