Co może zaszkodzić w ciąży?
Odżywianie w okresie ciąży jest niezwykle ważne zarówno dla matki jak i jej nienarodzonego dziecka. U matki warunkuje dobre samopoczucie, stabilny przyrost masy ciała, brak niedoborów składników pokarmowych. U dziecka warunkuje jego prawidłowy rozwój psychiczny jak i fizyczny, zarówno w czasie ciąży jak i po narodzeniu. Podstawowymi zasadami w żywieniu są różnorodność i urozmaicenie, jednak jest kilka grup produktów, których zdecydowanie kobieta ciężarna powinna unikać.
Do takich produktów zaliczamy:
• Surowe produktu pochodzenia zwierzęcego, np.: surowe jajka (kogel – mogel), surowe mięso (tatar, sushi) – mogą zawierać groźne dla zdrowia i życia bakterie, pasożyty
• Potrawy i produkty wędzone i konserwowane, np.: ryby wędzone, przetwory owocowo – warzywne, mięsne w puszkach – zawierają m.in. nitrozo aminy, które mają działanie rakotwórcze i teratogenne (uszkadzają płód)
• Sery pleśniowe – mogą przenosić bakterię Listeria monocytogenes
• Chipsy, paluszki, krakersy, słone przekąski – zawierają dużo soli, która gromadzi wodę w organizmie
• Kofeina, teina – spożywać max. 2 filiżanki kawy dziennie, słabe napary herbaty, ograniczyć spożycie napojów typu cola
• Orzeszki ziemne – zbyt duża ilość może zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju alergii u dziecka
• Potrawy wysokoprzetworzone, np.: potrawy typu Fast – food, zupy i sosy w proszku, typu instant, itp. – zawierają duże ilości glutaminianu sodu i tłuszczu, które gromadzą wodę i obciążają organizm
• Potrawy ciężkostrawne, np.: smażone kotlety, grzyby, zawiesiste i ostre sosy, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych – mogą powodować problemy żołądkowo – jelitowe w i tak obciążonym przewodzie pokarmowym
• Alkohol – nawet małe ilości przechodzą do krwi płodu – mogą powodować nieodwracalne zmiany rozwojowe
Małgorzata Bieńkowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Pełnowartościowe śniadanie w diecie młodych i przyszłych mam