Ile powinnam przytyć w ciąży?
Wiele przyszłych mam w okresie ciąży objada się bez ograniczeń uważając, iż tak duża podaż energii jest niezbędna do prawidłowego rozwoju malucha. Ich ciągłe zachcianki tłumaczą potrzebami dziecka, co w efekcie prowadzi do uzyskania wielu nadmiernych kilogramów, których ciężko jest się pozbyć po urodzeniu dziecka. Przyrost masy ciała w ciąży jest jak najbardziej zjawiskiem normalnym, co wiąże się ze zwiększoną podażą energii jednak podaż ta powinna być stosowna chociażby do trymestru ciąży czy masy ciała kobiety przed ciążą.
W pierwszym trymestrze ciąży nie zaleca się zwykle zwiększania podaży energii. Kaloryczność diety powinna być zbliżona do tej z okresu przed ciążą. Zwiększona podaż zaś zalecana jest już w II trymestrze. Można by powiedzieć, że w tym okresie zwiększa się kaloryczność diety o jeden średni posiłek, którego kaloryczność wynosi około 360 kcal.
Przykładem takiego posiłku może być chociażby 400 ml zupy krupnik z kaszą jęczmienną czy 2 małe naleśniki z serem twarogowym. W III trymestrze ciąży zaleca się jeszcze większą podaż energii sięgającą do 480 kcal dodanych do diety sprzed ciąży.
Drugim ważnym czynnikiem jest masa ciała kobiety przed ciążą. Inaczej jest w przypadku kobiet z niedowagą, normalną masą ciała czy nadwagą. U kobiet z niedowagą, czyli u takich, u których BMI tj. stosunek masy ciała wyrażony w kilogramach do wzrostu wyrażonego w metrach podniesionego do kwadratu wynosi poniżej 18,5 bezpieczny przyrost masy ciała w czasie ciąży wynosi od 12,5 do 18 kg.
U przyszłych mam o prawidłowym wskaźniku BMI, w zakresie 18,5 do 24,9 przyrost powinien wynieść od 11,5 do 16 kg. W przypadku kobiet z nadwagą ( wskaźnik BMI 25-29,9) przyrost ten jest znacznie niższy i mieści się między 7 a 11,5 kg, zaś u kobiet z nadwagą zaledwie 5-9 kg.
Należy pamiętać, iż przytoczone powyżej zasady są tylko ogólnym zarysem jak należy bilansować podaż energii w ciąży. Każda kobieta w ciąży dbająca o prawidłowy rozwój malucha w razie wątpliwości co do prawidłowości swojego sposobu żywienia powinna skontaktować się ze specjalistą- dietetykiem, który pomoże jest właściwie dostosować dietę do potrzeb przyszedłem mamy i rozwoju dziecka. Ważne jest aby pamiętać, iż fakt, iż jesteśmy w ciąży nie zwalnia nas z konieczności racjonalnego odżywiania. Nie możemy sobie pozwolić na nieograniczone ilości słodyczy, owoców czy innego rodzaju przekąsek, które w efekcie zamiast pozwolić na prawidłowy rozwój dziecka przyniosą odwrotny skutek.
Zamiast „objadać się za dwoje” zadbajcie o dobrze zbilansowaną dietę.
Drogie przyszłe Mamy! Pamiętajmy o umiarze
Sylwia Durzyńska
Dietetyk
Przeczytaj także: Spożycie żelaza a ciąża