Kwas foliowy
Dlaczego jest tak ważny w diecie przyszłej mamy?
Kwas foliowy należy do witamin z grupy B i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie potrafi sam zsyntetyzować tego związku. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór tej witaminy w przypadku kobiet w ciąży z następujących względów:
• kwas foliowy stymuluje prawidłowy wzrost komórek i ich rozmnażanie
• jest niezbędny w procesach syntezy materiału genetycznego w cząsteczkach DNA (przy niedostatecznej podaży kwasu foliowego budowa DNA zostaje wstrzymana, co ostatecznie prowadzi do śmierci komórki, która nie jest w stanie ulec procesowi podziału)
• odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego – niedobory tej witaminy przyczyniają się do rozwoju wad cewy nerwowej tj. bezmózgowie, przepukliny mózgu i rdzenia kręgowego
• wady w układzie nerwowym mogą powstać już w pierwszych tygodniach ciąży, z tego względu o prawidłową podaż tej witaminy należy zadbać już co najmniej na dwa miesiące przed planowanym zapłodnieniem. Zdarza się, że w pierwszych tygodniach nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jesteśmy w ciąży i dlatego warto zadbać o prawidłowe odżywianie na co dzień
• kobietom w ciąży oraz planującym ciąże zaleca się suplementację kwasu foliowego dostępnymi na rynku preparatami. Należy jednak pamiętać, że bardzo duże znaczenie ma zdrowa i urozmaicona dieta
Źródła kwasu foliowego:
Kwas foliowy występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Produkty roślinne bogate w tą witaminę to przede wszystkim warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, owoce cytrusowe i soki, pieczywo pełnoziarniste, warzywa strączkowe. Natomiast, jeśli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego kwas foliowy występuje w mięsie oraz wątróbce. Kobietom w ciąży nie zaleca się jednak spożywania wątróbki – duże ilości witaminy A, w którą obfituje wątróbka, mogą być niebezpieczne dla maleństwa w brzuszku. Dlatego w diecie przyszłej mamy kwasu foliowego powinny dostarczać głównie warzywa.
Należy również nadmienić, że kwas foliowy jest witaminą bardzo wrażliwą zarówno na działanie wysokiej temperatury, jak i światła. Straty tej witaminy podczas obróbki termicznej czy przechowywania mogą sięgać 50%. Dlatego warto spożywać produkty obfitujące w kwas foliowy, których nie musimy poddawać obróbce cieplnej (sałata, owoce), a np. brokuły możemy gotować na parze przez krótki okres czasu tak, aby ich nie rozgotować. Przyswajalność kwasu foliowego kształtuje się na poziomie ok. 50%, z tego też powodu warto zwrócić uwagę na to, aby straty tej witaminy, na które mamy wpływ, były jak najmniejsze.
mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk
Przeczytaj także: Kasze – wartościowe urozmaicenie diety dziecka