Nadciśnienie w ciąży – zalecania dietetyczne
Unikaj:
- produktów o dużej zawartości sodu tj. przekąsek typu chipsy, orzeszki ziemne, popcorn,
- słodyczy,
- dań gotowych typu instant, przetworów warzywnych –
papryki czerwonej konserwowej, keczupu
- kiszonych ogórków i kiszonej kapusty,
- wędzonek, podrobów, konserw, bulionów,
- śledzi, ryb morskich
- serów żółtych i pleśniowych,
- selera (ze względu na dużą zawartość sodu),
- wysokotłuszczowych produktów zwierzęcych (wieprzowiny, gęsi, kaczek),
- produktów na bazie proszku do pieczenia,
- dosalania „na talerzu”,
- produktów typu fast-food.
Zastąp:
- słodycze - warzywami i owocami spożywanymi w różnej postaci,
- sól, mieszanki przypraw typu Vegeta, gotowe sosy (majonez, keczup), płynne przyprawy (maggi) – świeżymi ziołami. Jeżeli nie możesz obejść się bez solenia, kup w aptece sól sodowo-potasową - jest mniej szkodliwa.
Pamiętaj o:
- wypijaniu co najmniej 2 szklanek chudego mleka, kefiru lub jogurtu i zjadaniu porcji białego sera, a także spożywaniu migdałów, orzechów brazylijskich, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń,
- wzbogacaniu diety w magnez. Zawiera go m.in. kasza gryczana, płatki owsiane, muesli oraz ciemne pieczywo,
- zwiększeniu ilości produktów będących dobrym źródłem potasu. Najwięcej potasu dostarczają: zielone warzywa liściaste, pomidory, ziemniaki, banany i winogrona,
- spożywaniu tłustych ryb morskich (np. łosoś, halibut) - zawierają kwasy, które sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi,
- dostatecznej podaży płynów - zwracaj uwagę na zawartość sodu i chloru w wodzie.
Prawie wszystkie etykiety na butelkach z wodą mineralną zawierają wyniki badań analitycznych wody - godne polecenia są wody mineralne zawierające w litrze mniej niż 100 mg sodu i mniej niż 300 mg chlorków.
Niektóre wody mineralne zawierają 1 g i więcej soli kuchennej na 1 litr. Takich należy unikać, jeżeli chce się ograniczyć przyjmowanie soli.
- ograniczeniu picia kawy do 2 filiżanek dziennie. Kofeina bowiem podwyższa ciśnienie krwi, a obniża poziom potasu,
- częstym spożywaniu warzyw i owoców,
- spożyciu pełnoziarnistych produktów zbożowych ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także:
Dieta matki karmiącej