banner

Nadciśnienie w ciąży – zalecania dietetyczne

Autor: Monika Hajduk

Unikaj:

- produktów o dużej zawartości sodu tj. przekąsek typu chipsy, orzeszki ziemne, popcorn,

- słodyczy,

- dań gotowych typu instant, przetworów warzywnych –
papryki czerwonej konserwowej, keczupu

- kiszonych ogórków i kiszonej kapusty,

- wędzonek, podrobów, konserw, bulionów,

- śledzi, ryb morskich

- serów żółtych i pleśniowych,

- selera (ze względu na dużą zawartość sodu),

- wysokotłuszczowych produktów zwierzęcych (wieprzowiny, gęsi, kaczek),

- produktów na bazie proszku do pieczenia,

- dosalania „na talerzu”,

- produktów typu fast-food.

Zastąp:

- słodycze - warzywami i owocami spożywanymi w różnej postaci,

- sól, mieszanki przypraw typu Vegeta, gotowe sosy (majonez, keczup), płynne przyprawy (maggi) – świeżymi ziołami. Jeżeli nie możesz obejść się bez solenia, kup w aptece sól sodowo-potasową - jest mniej szkodliwa.


Pamiętaj o:

- wypijaniu co najmniej 2 szklanek chudego mleka, kefiru lub jogurtu i zjadaniu porcji białego sera, a także spożywaniu migdałów, orzechów brazylijskich, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń,

- wzbogacaniu diety w magnez. Zawiera go m.in. kasza gryczana, płatki owsiane, muesli oraz ciemne pieczywo,

- zwiększeniu ilości produktów będących dobrym źródłem potasu. Najwięcej potasu dostarczają: zielone warzywa liściaste, pomidory, ziemniaki, banany i winogrona,

- spożywaniu tłustych ryb morskich (np. łosoś, halibut) - zawierają kwasy, które sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi,

- dostatecznej podaży płynów - zwracaj uwagę na zawartość sodu i chloru w wodzie.
Prawie wszystkie etykiety na butelkach z wodą mineralną zawierają wyniki badań analitycznych wody - godne polecenia są wody mineralne zawierające w litrze mniej niż 100 mg sodu i mniej niż 300 mg chlorków.
Niektóre wody mineralne zawierają 1 g i więcej soli kuchennej na 1 litr. Takich należy unikać, jeżeli chce się ograniczyć przyjmowanie soli.

- ograniczeniu picia kawy do 2 filiżanek dziennie. Kofeina bowiem podwyższa ciśnienie krwi, a obniża poziom potasu,

- częstym spożywaniu warzyw i owoców,

- spożyciu pełnoziarnistych produktów zbożowych ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego.


Monika Hajduk
Dietetyk


Przeczytaj także:
Dieta matki karmiącej

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.