banner

Znaczenie prawidłowej masy ciała oraz jej odpowiedni wzrost w czasie ciąży

Autor: Arleta Witan-Grzegrzółka

Znaczenie prawidłowej masy ciała oraz jej odpowiedni wzrost w czasie ciąży

Optymalny wzrost masy ciała kobiety zapewnia harmonijny rozwój dziecka w kolejnych etapach ciąży. Należy zwrócić szczególną uwagę na problem niedowagi i nadwagi u kobiet. Określić możemy to w łatwy sposób, obliczając swoje BMI korzystając ze wzoru BMI = (masa ciała w kg)/( 〖wzrost w metrach 〗^2 ). Uzyskany wyniki interpretujemy następująco:

- BMI poniżej 18,5 kg/m^2 wskazuje nam na niedowagę,
- wynik 25 kg/m^2 określa nadwagę,
- a liczba 30 kg/m^2 stwierdza otyłość.

Niedostateczna masa ciała jak i też otyłość stanowi potencjalne zagrożenie dla rozwijającej się ciąży, wpływa na przebieg porodu czy połogu. Należy jednak pamiętać, iż wskaźnik BMI nie jest zalecany do określania prawidłowej masy ciała u kobiet w ciąży ze względu na naturalny w tym czasie przyrost masy tłuszczowej . Możemy natomiast na jego podstawie (gdzie wynik został określony przed ciążą) stwierdzić prawidłowy przyrost wagi podczas trwania ciąży pojedynczej i tak przewiduje się, że kobieta z BMI:

- 18, 5 kg/m^2 i poniżej tego wyniku może przytyć od 12,5 do 18 kg podczas ciąży,
- od 18,5 do 24,9 kg/m^2 pozwala na przybranie 11,5 – 16 kg,
- natomiast w przypadku otyłości, gdzie wskaźnik wynosi 30 kg/m^2 i powyżej maksymalny wzrost masy ciała powinien wynosić od 5 do 9 kg. W przypadku znacznej otyłości zaleca się utrzymanie masy ciała sprzed ciąży.

Powikłania związane z nieprawidłową masą ciała podczas trwania ciąży:

- cukrzyca ciążowa,
- nadciśnienie tętnicze,
- zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia zapaleń układu moczowego,
- zaparcia,
- bezdech senny,
- anemia,
- słabsze kształtowanie się łożyska jak i też możliwość wystąpienia łożyska przodującego,
- przedwczesny poród.

Zalecenia żywieniowe dla kobiet z nadwagą/niedowagą podczas trwania ciąży:

1. Regularne spożywanie posiłków- dla kobiet z nadwagą zaleca się 5 posiłków dziennie, które są lekkostrawne i odpowiednio zbilansowane. Natomiast u kobiet z niedowagą można zwiększyć ich ilość do nawet 6 – 8 na dobę pamiętając o tym aby porcje były mniejsze niż dotychczas. Aby to osiągnąć zaleca się spożywanie produktów o zwiększonej wartości odżywczej, które posiadają mniejszą objętość a większą ilość energii, są to między innymi niesolone orzechy czy awokado.

2. Warto zrezygnować z tradycyjnego smażenia pomaga to zmniejszyć spożycie tłuszczu, który jest dodawany podczas obróbki produktu.

3. Rezygnacja z produktów typu fast food, słodkich napojów jak i też słonych przekąsek.

4. U kobiet z niedowagą można zwiększyć podaż tłuszczu pochodzenia roślinnego.

5. Natomiast w przypadku nadwagi należy wykluczyć białe pieczywo, soki owocowe, tłuste mięso i wędliny, przetwory mleczne powyżej 2% tłuszczu. A włączyć do jadłospisu produkty takie jak pieczywo pełnoziarniste, kasze, płatki owsiane, świeże warzywa i owoce.

Nie zaleca się stosowania diety odchudzającej u ciężarnej z otyłością.

mgr Arleta Witan - Grzegrzółka
Dietetyk

Przeczytaj także: Kwas foliowy- skutki jego niedoboru dla kobiet w wieku rozrodczym

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.