Dieta bez glutenu
Co mogę jeść na diecie bezglutenowej (Mam 40 lat i dwójkę dzieci). Lekarz w związku z problemami z tarczycą zalecił mi taką dietę. Proszę o pomoc. Anastazja.
Witam Panią,
nie ujęła Pani dokładnie o jakich problemach z tarczycą mowa (nadczynność/niedoczynność).
W sytuacji stwierdzenia niedoczynności tarczycy z powodów immunologicznych np. choroby Hashimoto oprócz leczenia farmakologicznego dodatkowo zaleca się przejście na dietę bezglutenową i bezmleczną. Gluten jest uważany bowiem za winowajcę w procesie autoagresji układu odpornościowego na tarczycę. Przypuszczam więc, że z chorobą Hashimoto mamy do czynienia.
W diecie bezglutenowej zabronione są: pszenica (wszystkie jej odmiany), jęczmień, żyto, owies i wszystkie produkty z ich dodatkiem. Owies jest co prawda zbożem bezglutenowym, ale jest silnie zanieczyszczony glutenem. Na polskim rynku od niedawna dostępny jest certyfikowany owies bezglutenowy. Nie przez wszystkich chorych na diecie bezglutenowej jest on dobrze tolerowany. W przypadku podjęcia decyzji
o wprowadzeniu go do diety, najlepiej robić to powoli, na razie jednak nie zalecałabym go.
Według ustaleń FAO/WHO za bezglutenowe uznaje się produkty przetworzone o zawartości glutenu nie większej niż 20 mg/kg, takie produkty oznaczone zostały międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
Produktami, które naturalnie nie zawierają glutenu są: ziemniaki, ryż, kukurydza, amarantus, komosa ryżowa, proso, gryka, proso (kasza jaglana), tapioka, maniok, ciecierzyca, soczewica, soja, fasola, sorgo, orzechy, sezam, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika, a także mięso, owoce i warzywa.
Gluten może kryć się: płatkach śniadaniowych kukurydzianych (pod postacią słodu jęczmiennego), w makaronach, przecierze pomidorowym, gotowych daniach (zupy, sosy, przetwory warzywne), kawie i herbacie rozpuszczalnej, w śmietance w proszku, niektórych serach pleśniowych, jogurcie owocowym, maślance smakowej, napojach czekoladowych, serkach topionych, wyrobach seropodobnych (uwaga na tanie sery żółte), gotowych serach białych do sernika, wędlinach (szczególnie w tzw. wysokowydajnych, ale także w szynce), w podrobach (pasztetach, kaszance, pasztetowej), konserwach rybnych i mięsnych, parówkach, hamburgerach, pulpetach, w kostkach rosołowych, przyprawach typu vegeta, słodyczach (ciastka, wafelki, batony, czekolada), owocach suszonych, gotowych dressingach, kotletach i pasztetach sojowych, alkoholach z dodatkami smakowymi (gluten może być w nich ukryty pod postacią aromatów, barwników i innych dodatków), piwie, ale także w kosmetykach na bazie owsa, jęczmienia czy pszenicy (kremy, szminki, błyszczyki, balsamy do ciała), kleju na kopertach i znaczkach pocztowych, lekarstwach, witaminach, preparatach na odchudzanie, paście do zębów, gumie do żucia.
Uwaga!
Mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży mogą być zanieczyszczone glutenem, warto więc zaopatrzyć się w produkty z licencjonowanym znakiem przekreślonego kłosa. Takie produkty uważane są za bezpieczne. Można również na własny użytek przygotować ww. mąkę: wystarczy zemleć z młynku do kawy ryż, kasze gryczaną czy kukurydzianą. W ten sposób otrzymamy dużo tańszy produkt, aczkolwiek równie bezpieczny.
Ostrożnie należy podchodzić do gotowych produktów bezglutenowych, gdyż niektóre z nich są wysoko przetworzone i zawierają niewiele składników odżywczych. Z pewnością korzystniej dla zdrowia będzie sięgnąć po te produkty, które naturalnie są bezglutenowe (wymienione wcześniej zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe). Przed przejściem na dietę bez glutenu warto skonsultować się z dietetykiem. Dietetyk przeanalizuje Pani menu i oceni czy zawiera odpowiednią ilość błonnika, kwasu foliowego, cynku, magnezu i żelaza. Ponadto w przypadku stwierdzenia choroby Hashimoto zaleca się zwrócenie uwagi także na odpowiednią ilość kwasów omega-3, pełnowartościowe białko, odpowiednią ilość posiłków i ich energetyczność (by nie dopuścić do nadwagi), unikanie soi i wodorostów, odpowiednią obróbkę kulinarną warzyw krzyżowych (gotowane w dużej ilości wody bez przykrycia kapusty, kalafiora, brokułu, brukselki), przy nietolerancji mleka i nabiału zastąpienie go mlekiem roślinnym.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Tutaj Zamówisz Menu Bezglutenowe dla Dziecka na 30 dni
Przeczytaj także: Choroba wrzodowa