Dieta podczas przeziębienia i gorączki
Nadchodzi jesień, okres wahań temperatury i zmiennej pogody za oknem. Równocześnie jest to czas częstszych przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych, które mogą współwystępować z gorączką.
Gorączka, czyli podwyższenie temperatury ciała powyżej 38 °C, pojawia się, gdy organizm zostanie zainfekowany wirusami, bakteriami lub innymi patogenami. Stanowi ona naturalną i prawidłową odpowiedź naszego ciała na „zagrożenie” z zewnątrz. Wraz ze wzrostem ciepłoty ciała, skuteczniej działają mechanizmy obronne naszego organizmu (np. wytwarzanie przeciwciał). Dzięki temu szybciej zwalczamy chorobę. Wiadomo, że wzrost temperatury powyżej 39 °C bardzo osłabia organizm. Przyspiesza szybkość pracy serca, szybkość oddychania, występują obfite poty na przemian z dreszczami. Podczas choroby przebiegającej z gorączką, warto wspomóc nasze ciało w skutecznej walce z patogenami, za pomocą prawidłowego odżywiania.
W czasie choroby często tracimy apetyt. Jednocześnie jednak zwiększeniu ulega przemiana materii. Energię z pożywienia organizm wykorzystuje przede wszystkim do zwalczania infekcji. Powinniśmy mu to ułatwić spożywając produkty łatwostrawne. W ten sposób więcej sił zostanie skierowanych do walki z patogenami, zamiast do trawienia długozalegających w żołądku pokarmów.
Najbardziej zalecaną obróbką cieplną potraw jest zatem gotowanie w wodzie, na parze oraz duszenie. Wskazane jest wykorzystywanie produktów o niewielkiej ilości błonnika: pieczywa mieszanego lub pszennego, drobnych kasz i makaronów, młodych warzyw i dojrzałych owoców, najlepiej w postaci musów i przecierów. Istotne jest również, aby posiłki były spożywane w niewielkich objętościowo porcjach, najkorzystniej 5-6 razy na dobę. Dania podawane dzieciom powinny być wyjątkowo aromatyczne i ciekawie podane, w celu pobudzenia apetytu i zachęcenia do jedzenia.
Podczas wysokiej gorączki dochodzi do obfitego pocenia się. Bardzo istotna jest wtedy odpowiednia podaż płynów. Zapobiega to odwodnieniu i utracie elektrolitów. Zaleca się wybieranie niegazowanych wód mineralnych, słabych herbat, soków owocowych i warzywnych oraz mlecznych napojów fermentowanych, które mają orzeźwiający smak.
Jednocześnie, jeśli chorobie towarzyszy utrudnione oddychanie, nie powinniśmy rezygnować z tłuszczów. Mają one bowiem niski współczynnik oddechowy. Do ich spalania i następnie przekształcania w energię, potrzeba mniej tlenu niż do spalania węglowodanów czy białek. W czasie choroby, gdy ciężko nam się oddycha i pobieranie tlenu jest utrudnione, może okazać się to bardzo istotne. Warto wzbogacić dietę o tłuste ryby, rosoły oraz dodawane do potraw na zimno oleje roślinne.
Kiedy choroba wynika z infekcji bakteryjnej, konieczna może okazać się antybiotykoterapia. Tego typu lekarstwa niszczą jednak zarówno bakterie chorobotwórcze, jak i te korzystne, które bytują w naszym przewodzie pokarmowym. W tym przypadku nie wolno zapominać o zwiększonej częstotliwości spożywania jogurtów i kefirów wzbogaconych o bakterie probiotyczne.
Mimo tego, że podczas choroby nie mamy łaknienia, powinniśmy dostarczać organizmowi energii, tak niezbędnej w czasie obrony przed patogenami. Pamiętajmy o niewielkich lekkostrawnych posiłkach, które wzbogacą rezerwy ustroju w niezbędne składniki mineralne i witaminy oraz o częstym nawadnianiu organizmu.
Aleksandra Reyer
Dietetyk
Przeczytaj także: Prawidłowe odżywianie umożliwia rozwój mózgu i jego funkcjonowanie – cz.I