Produkty i potrawy zalecane i niewskazane w chorobie wrzodowej
NAPOJE
ZALECANE
Mleko słodkie, mleko zsiadłe nie przekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne nie gazowane.
W ograniczonej ilości słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa.
PRZECIWWSKAZANE
Płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, maślanka, kumys.
PIECZYWO
ZALECANE
Pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe.
PRZECIWWSKAZANE
Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe.
DODATKI DO PIECZYWA
ZALECANE
Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu.
W ograniczonej ilości margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny ( szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce ), łagodny ser podpuszczkowy, pasztet domowy.
PRZECIWWSKAZANE
Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo.
ZUPY I SOSY GORĄCE
ZALECANE
Rosół jarski, mleczne, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem.
Sosy łagodne: ze słodką śmietanką – koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy.
W ograniczonej ilości chudy rosół z cielęciny, na esencjonalnych wywarach jarzynowych.
PRZECIWWSKAZANE
Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony;
Sosy ostre, pikantne: grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy.
DODATKI DO ZUP
ZALECANE
Bułka, grzanki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron ,, nitki ‘’, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree.
W ograniczonej ilości ziemniaki w całości, groszek ptysiowy.
PRZECIWWSKAZANE
Grube kasze, grube makarony, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jaja na twardo.
MIĘSO, DRÓB, RYBY
ZALECANE
Chude: cielęcina królik, kurczak, indyk
Chude ryby: dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra.
Potrawy gotowane; pulpety, budynie, potrawki.
W ograniczonej ilości: wołowina, konina, kura, płuca, serca, ryby (młody karp, makrela, leszcz, sardynka).
Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone z masy mielonej w folii lub pergaminie.
PRZECIWWSKAZANE
Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna.
Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty.
Potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone.
POTRAWY PÓŁMIĘSNE I BEZMIĘSNE
ZALECANE
Budynie z drobnych kasz, warzyw i mięsa, makaron nitki z mięsem, risotto, leniwe pierogi.
W ograniczonej ilości: zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera.
PRZECIWWSKAZANE
Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku.
TŁUSZCZE
ZALECANE
Dodawane na surowo: masło, śmietanka, oleje ( sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek).
W ograniczonej ilości: margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana.
PRZECIWWSKAZANE
Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana.
WARZYWA
ZALECANE
Młode, soczyste, gotowane: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem.
W ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki, w okresie remisji choroby drobno starte surówki np. z marchewki.
PRZECIWWSKAZANE
Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone.
ZIEMNIAKI
ZALECANE
Gotowane, w postaci puree.
W ograniczonej ilości pieczone, gotowane w całości.
PRZECIWWSKAZANE
Smażone z tłuszczem (frytki, krążki).
OWOCE
ZALECANE
Dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne.
W okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych.
Owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem.
W okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wymienionych wyżej, owoce rozdrobnione.
PRZECIWWSKAZANE
Czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, marynowane.
DESERY
ZALECANE
Kompoty z zalecanych owoców-przetarte, galaretki, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone.
PRZECIWWSKAZANE
Torty, ciasta z masami, z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym.
PRZYPRAWY
ZALECANE
Bardzo łagodne: cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon.
W ograniczonej ilości: melisa, jarzynka, sól.
PRZECIWWSKAZANE
Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy.
mgr inż. Marzena Gontarz
Dietetyk
Przeczytaj także: Profilaktyka żywieniowa w przypadku wystąpienia wad kręgosłupa - skolioza.