Samopoczucie a sposób odżywiania
W dzisiejszym świecie, z roku na rok, wzrasta zachorowalność na różnego rodzaju zaburzenia psychiczne, takie jak depresja, lęki, zaburzenia nastroju czy apatia. Do przyczyn ich powstawania można zaliczyć styl życia, który zmienia się ciągle na gorsze, złej jakości pożywienie, jakie spożywamy czy chociażby brak aktywności fizycznej, na którą zazwyczaj nie ma czasu w codziennej bieganinie. Wszystkie te elementy są niezwykle ważne dla naszego zdrowia psychicznego.
Kontrolując naszą codzienną dietę możemy w pewnym stopniu zacząć wpływać na poprawę naszego samopoczucia. W żywności bowiem występuje wiele różnych składników, które oddziaływają na nasz układ nerwowy, tym samym poprawiając nasze zdrowie psychiczne.
Na początku warto zatrzymać się przy witaminach z grupy B. Witamina B1 jest ważna z tego względu, że bierze udział w prawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych. Jej niedobory prowadzą do różnego rodzaju zaburzeń układu nerwowego. Bogatym źródłem tej witaminy są produkty zbożowe, mięso oraz wyroby mięsne, nasiona roślin strączkowych oraz drożdże. Witamina B12 jest składnikiem budulcowym błon nerwowych a także odpowiada za syntezę neurotransmiterów, których nieprawidłowe wydzielanie prowadzi do negatywnych zmian stanu psychicznego. Źródłem ej witaminy są głównie produkty zwierzęce, zwłaszcza nerki oraz wątroba. Z kolei niedostateczne przyjmowanie kwasu foliowego (witaminy B9) wpływa na pojawienie się dystrofii umysłowej u osób starszych. Bogatym źródłem folianów są ciemnozielone warzywa liściaste, wątroba, kiełki zbóż, drożdże czy jaja.
Ze względu na niedostateczne spożycie niacyny (witaminy PP) może dochodzić do występowania przygnębień, depresji lub nawet zaburzeń pamięci. Kolejną jest witamina B6, która odpowiada za prawidłową pracę całego układu nerwowego. Podnosi też ona stężenie serotoniny, która odpowiada za dobry nastrój. Jej niedobory mogą prowadzić do apatii czy bezsenności. Możemy ją znaleźć w takich produktach jak mięso, ryby, warzywa strączkowe, liściaste czy pełne ziarna zbóż, aczkolwiek nie są to źródła zbyt bogate.
Kolejnym ważnym związkiem, który wpływa na nasz układ nerwowy jest biotyna. Jej niedobry prowadzą do depresji, znużenia, apatii, senności czy różnego rodzaju stanów lękowych. Jej najbogatszym źródłem są produkty takie jak: wątroba, wyciąg z drożdży, mąka sojowa, grzyby i kalafior.
Niezbędnym związkiem, pomagającym utrzymać dobrą kondycję psychiczną jest magnez, który odpowiada za przekształcanie glukozy do ATP. Niedobór tego pierwiastka w diecie powoduje stany lękowe, apatię, depresję, senności, znużenie czy nadwrażliwość czuciową. Dobrym jego źródłem są produkty zbożowe, mleko i przetwory mleczne oraz ziemniaki.
Ważnym składnikiem w naszej diecie są także kwasy tłuszczowe omega-3. Wykazują one działanie przeciwzapalne, co przyczynia się do tego, że chronią komórki mózgu przez uszkodzeniami a także biorą aktywny udział w przekazywaniu impulsów nerwowych.
Na koniec warto dodać, iż w zaburzeniach pamięci i koncentracji dobrze sprawdza się spożywanie czosnku, drożdży, jajek, zielonego groszku, kiełków pszenicy, zielonych warzyw oraz owoców. Zaleca się natomiast unikanie pokarmów zawierających duże ilości cholesterolu czy nasyconych kwasów tłuszczowych.
W sytuacjach obniżenia nastroju, nerwicy, depresji czy stresu dobrze jest spożywać produkty obfitujące w kwasy omega-3, które występują w tłustych rybach (śledź, makrela, łosoś, sardynki) oraz tryptofan, który można znaleźć w ziarnach zbóż, bananach oraz produkty pszczele. W zaburzeniach lękowych oraz bezsenności zaleca się spożywanie produktów bogatych w cholinę oraz inozytol, który redukuje napięcie, lęki oraz zmniejsza stres. Można go znaleźć w orzechach, zbożach oraz roślinach strączkowych.
mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk
Przeczytaj także: Niedoczynność tarczycy a dieta