banner

Wzmocnij odporność przed nadchodzącym sezonem!

Autor: Marzena Orłowska

Kiedy jeszcze mamy w pamięci jak za oknem żar lał się z nieba, trudno jest myśleć o tym co za chwilę może nas spotkać, czyli o infekcjach. Warto przypomnieć sobie o kilku wskazówkach, które wzmocnią odporność na progu jesiennej słoty.

1. Codzienna dieta powinna być bogata w warzywa, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Właściwości lecznicze warzyw są przedmiotem ciągłych badań, co sprawia że wciąż dowiadujemy się o ich nowych zaletach. Od zarania dziejów warzywa były podstawą diety i naturalnymi lekarstwami, a jedzenie surowych warzyw jest także sposobem na detoksykację organizmu. Zawierają one wiele cennych związków, które korzystnie wpływają na naszą odporność. Należy zwracać uwagę na jakość warzyw, choć jako konsumenci nie zawsze mamy dostęp do informacji o nabywanych produktach. Dlatego warto kupować warzywa pochodzące z upraw ekologicznych lub od miejscowych, sprawdzonych rolników. Wówczas będziemy mieli pewność, że produkty nie będą skażone metalami ciężkimi.

2. Aby wykorzystać prozdrowotne właściwości warzyw należy:

• myć je pod strumieniem bieżącej wody, a warzywa korzeniowe dodatkowo wyszorować, by oczyścić je z ziemi,
• obierać tylko cienką warstwę skórki tuż przed użyciem, aby nie zwiędły i nie uległy zeschnięciu,
• gotując warzywa, powinno się je wrzucać do wrzątku i nie przetrzymywać w wodzie przed gotowaniem,
• warzywa gotujemy w całości, a bulion warzywny wykorzystujemy do przyrządzania innych potraw,
• czas gotowania warzyw należy ograniczyć do minimum, a najlepszą metodą obróbki warzyw jest gotowanie na parze,

3. Unikaj żywności, która może osłabić organizm:

• wędzone sery i wędliny, które zawierają szkodliwe związki z dymu wędzarniczego,
• sztuczne tłuszcze, margaryny i te które nie pochodzą z pierwszego tłoczenia,
• żywność bogata w tłuszcze nasycone,
• produkty zawierające konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty,
• cukier, słodycze i produkty z oczyszczonej mąki, ponieważ dostarczają jedynie pustych kalorii,
• alkohol, który zaburza gospodarkę wodną i obciąża wątrobę.

4. Pamiętaj, że stres wpływa na obniżenie odporności organizmu. Unikanie stresu w obecnym zabieganym świecie jest ogromnym wyczynem. Depresja, zmartwienia, nerwowy tryb życia, nadmiar obowiązków, osobiste i rodzinne tragedie zwiększają podatność na zachorowania. Istotne jest wypracowanie w sobie pozytywnego myślenia, rozwiązywania problemów oraz zarezerwowanie czasu na relaks.

5. Sen jest ważnym aspektem pozwalającym na regenerację organizmu. Pozwól sobie na odpoczynek, by nie utracić sił do działania.

6. W zależności od wieku i płci mamy inne zapotrzebowanie na składniki mineralne oraz witaminy. Niedobory żelaza, magnezu, selenu i cynku oraz witamin A,C,E, z grupy B i kwasu foliowego powodują obniżenie odporności. Sięgaj codziennie po warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, by nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych w organizmie.

7. W okresie jesienno-zimowym warto zwrócić uwagę na ubiór, aby był dostosowany do temperatury. A kiedy dni są coraz krótsze warto nie rezygnować z aktywności fizycznej. Unikaj siedzenia w miejscu.

Zdrowe ciało potrzebuje by o nie dbać pod każdym względem, również poprzez wzmacnianie odporności. Wówczas odwdzięczy nam się pięknym wyglądem i dobrym samopoczuciem. Pamiętaj, że okres jesienno - zimowy nie musi się kojarzyć wyłącznie z nieustannym leczeniem infekcji.

Marzena Orłowska
Dietetyk

Przeczytaj także: Olej palmowy

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.