Diety oczyszczające – po co i dla kogo?
Diety oczyszczające przeznaczone są dla osób, które czują się ociężałe, ospałe i nerwowe. Sposobem na takie złe samopoczucie jest zastosowanie od czasu do czasu diety oczyszczającej. Pozwoli ona na pozbycie się z naszego organizmu toksyn, które są często przyczyną naszego złego samopoczucia.
Z jej pomocą można usprawnić działanie narządów takich jak wątroba czy nerki, które obciążamy, spożywając jedzenie w pośpiechu i wybierając przypadkowe produkty, najczęściej bogate w kalorie i tłuszcz.
Zadaniem diety oczyszczającej jest dostarczenie organizmowi tych składników, które pomogą uregulować przemianę materii. Nie powoduje ona szybkiej utraty masy ciała a raczej sprzyja pozbyciu się zalegających, toksycznych złogów. Jest przy okazji bardzo niskokaloryczną dietą. Opiera się głównie na produktach z dużą zawartością błonnika pokarmowego, w tym głównie na warzywach i owocach. Zawiera śladowe ilości białka, co sprawia, że organizm zaczyna zużywać tkankę tłuszczową i pozbywa się nagromadzonych w niej szkodliwych produktów. Dieta taka jest przeznaczona tylko dla osób zdrowych. Nie jest ona wskazana dla dzieci, młodych, rozwijających się dziewcząt i chłopców oraz kobiet w ciąży i okresie karmienia piersią. Przeciwwskazaniem do jej stosowania są również choroby układu pokarmowego i układu moczowego.
Rodzaje diet i czas ich trwania
całkowita głodówka – nie może trwać dłużej niż 1 dobę. Polega ona na całkowitej rezygnacji z jedzenia. Pijemy za to bardzo duże ilości wody
diety oparte na płynach (np. sokach owocowych i warzywnych) – nie powinny trwać dłużej niż 2 – 3 dni. Dostarczają bardzo małych ilości kalorii. Są za to bogate w witaminy i składniki mineralne.
monodiety - są oparte na jednym produkcie, np. tylko na owocach, warzywach czy jogurtach. Nie wolno ich stosować dłużej niż 3 dni.
półgłodówki – są to kuracje, w których oprócz picia dużych ilości płynów spożywamy także małe ilości pożywienia, najczęściej w postaci gotowanych jarzyn i produktów zbożowych – kasze, ryż, itp. Nie powinny one trwać dłużej niż 7 dni. W uzasadnionych przypadkach możemy przedłużyć ich stosowanie do 2 tygodni.
Jak rozpocząć dietę?
Zanim rozpoczniemy kurację warto przez kilka dni dobrze się do niej przygotować.
-wybrać odpowiedni moment na jej rozpoczęcie, np. weekend, wolne dni.
-zmniejszać stopniowo porcje tego, co zazwyczaj jadamy.
-całkowicie wyeliminować wędliny, alkohol pod każdą postacią, słodycze, palenie papierosów, kawę, czarną herbatę, gazowane napoje, ostre przyprawy i sól.
-jeść więcej owoców i warzyw oraz pieczywo pełnoziarniste
-pić 2,5 – 3 litry w ciągu dnia niegazowanej, bezsmakowej wody mineralnej lub wody źródlanej.
Co jeść po zakończeniu diety?
-stopniowo wprowadzać do diety warzywa, najlepiej gotowane
-dopiero po 3-4 dniach wprowadzać nabiał
-po kolejnych 2 dniach - mięso i jego przetwory, przechodząc na tzw. „półgłodówkę”
-następnie stopniowo zwiększać porcje w obrębie posiłków
-pamiętać o wypijaniu dużych ilości niegazowanej wody, ograniczeniu tłuszczu oraz bezwartościowych produktów spożywczych dostarczających tzw. pustych kalorii (słodycze, alkohol, słone przekąski, itp).
-jeśli pojawią się trudności z powrotem do racjonalnego żywienia po zakończeniu diety oczyszczającej, wtedy najlepiej zwrócić się do dietetyka, który ułoży zbilansowaną, zdrową dietę.
mgr inż. Beata Smulska
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta Kopenhaska