Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych
Indeks glikemiczny (IG) produktów spożywczych mówi nam o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu spożywczego, wzrasta poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny potrawy wyznaczany jest poprzez porównanie danego produktu spożywczego z czystą glukozą. Czysta glukoza powoduje bardzo szybki wzrost, a następnie bardzo szybki spadek poziomu cukru we krwi, co dla dziecka oraz każdej dorosłej osoby chorej na cukrzycę jest bardzo niekorzystne (indeks glikemiczy czystej glukozy wynosi 100). Dlatego bardzo ważne jest, aby w dziennej racji pokarmowej przeważały produkty o niskim indeksie glikemicznym, które będą zapobiegały dużym wahaniom cukru we krwi.
Indeks glikemiczny oblicza się tylko dla produktów spożywczych stosunkowo bogatych w węglowodany. Produkty, które dostarczają głównie białka lub tłuszczów nie mają tak dużego wpływu na poziom cukru we krwi po ich spożyciu, jak produkty typowo węglowodanowe (aczkolwiek produkty o dużej zawartości białek czy tłuszczów mogą spowolnić wchłanianie cukrów z produktów węglowodanowych).
Indeks glikemiczny podstawowych produktów spożywczych obfitujących w węglowodany kształtuje się następująco:
Indeks glikemiczny (IG) | Artykuł spożywczy |
---|---|
100 | czysta glukoza |
75-100 | napoje typu cola, pepsi, płatki ryżowe i kukurydziane, ziemniaki puree, miód, ryż preparowany, rogale, rogaliki francuskie, chrupki kukurydziane, bułki do hamburgerów i hot-dogów z mąki wysokooczyszczonej, herbatniki, biszkopty, suszone banany i daktyle, dżemy wysokosłodzone |
50-75 | pieczywo pszenne, chleb chrupki, pieczywo pszenno-żytnie, płatki owsiane, kasze drobne (manna, jaglana), ryż biały; owoce świeże: banany, winogrona, figi, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, owoce z puszki w syropie, rodzynki, niesłodzone soki owocowe; warzywa: ziemniaki gotowane (ale nie rozgotowane!) lub pieczone, buraki, marchewka gotowana, kukurydza konserwowa |
<50 | pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, chleb gryczany, pumpernikiel, ; owoce: jabłka, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, poziomki, maliny, śliwki, brzoskwinie, morele, wiśnie, czereśnie; warzywa: wszelkiego rodzaju sałaty i kapusty, ogórki, pomidory, papryka, brokuły, kalafior, marchewka surowa, rzodkiewka, szparagi, fasolka szparagowa, suche nasiona roślin strączkowych, świeża kukurydza, szpinak; produkty mleczne (zawierają cukier prosty-laktozę, dlatego istnieje zasadność obliczania IG dla tej grupy produktów): chude mleko, maślanka, jogurty niesłodzone, kefir, kwaśne mleko, chudy twaróg |
Układając jadłospis dla naszego dziecka chorego na cukrzycę, warto posłużyć się tabelą indeksów glikemicznych produktów żywnościowych i wybierać głównie te produkty, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (<50). Pamiętajmy, że korzystnym jest łączenie produktów dostarczających w głównej mierze węglowodanów, z produktami dostarczającymi głównie białka czy tłuszczów, np. jeśli nasze dziecko ma ochotę na banana (owoc o stosunkowo wysokim indeksie glikemicznym) to możemy zmiksować połowę tego owocu z jogurtem naturalnym. Jogurt naturalny obniży indeks glikemiczny banana i spowolni wchłanianie cukru do krwi (taki koktajl zadziała o wiele korzystniej niż spożycie przez naszą pociechę samego banana).
mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk
Przeczytaj także: Bezglutenowe wypieki