Przewodnik po dietach cd.
Dieta strukturalna.
Na czym polega?
Dieta strukturalna opiera się na spożywaniu określonych produktów, zwanych strukturalnymi, które to mają dostarczyć organizmowi mało kalorii a przy tym dużą dawkę witamin i składników mineralnych. Twórca diety, dr Bardadyn uważa, że organizm wysycony witaminami i pierwiastkami nie będzie odczuwał potrzeby poszukiwania tych związków w jedzenia, a co za tym idzie nie będziemy odczuwać głodu ani potrzeby na jedzenie. Według diety powinno się spożywać pięć posiłków dziennie, trzy główne i dwie przekąski, kolacja powinna być najpóźniej o godzinie 18. Dieta dostarcza około 800kcal na dobę. Dieta strukturalna bazuje na produktach zbożowych wieloziarnistych, chudym nabiale i produktach białkowych z niewielką ilością tłuszczy. Dieta strukturalna trwa dwa tygodnie, w tym czasie można zrzucić 4kg. Każdego dnia należy pamiętać o napojach takich jak woda mineralna, zielona i czerwona herbata, kakao, sok brzozowy, czerwone wino.
Jak wpływa na zdrowie?
Lista produktów strukturalnych jest długa co daje duży wybór i różnorodność. Wśród owych produktów przeważają świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe jak grube kasze, brązowy ryż, pieczywo wieloziarniste, chude mięsa i nabiał oraz tłuszcze roślinne. Dieta jest bogata w witaminy i składniki mineralne jednak jej wartość energetyczna jest zdecydowanie za niska. Produkty, na których bazuje jadłospis przyspieszają metabolizm, jednak jeżeli po zakończeniu kuracji odchudzającej powrócimy do starych nawyków żywieniowych i znacznie zwiększymy kaloryczność diety efekt jo-jo na pewno nas dosięgnie. Założenie, że kolacja nie powinna być spożywana później niż o godzinie 18 jest zgubne dla osób, które kładą się spać po godzinie 21. Pięć, sześć godzin od posiłku na pewno będziemy odczuwać głód a przerwa między ostatnim posiłkiem w ciągu dnia a pierwszym dnia następnego jest zdecydowanie za długa, w konsekwencji rano poziom cukru we krwi będzie obniżony a my ospali, bez energii i głodni.
Dla zdrowia
Wiele zasad diety strukturalnej warto wprowadzić na stałe do codziennej diety. Produkty pełnoziarniste, z grubego przemiału, świeże warzywa i owoce, chude mięso oraz nabiał powinny być podstawą naszego jadłospisu. Odpowiednia podaż płynów w postaci wody mineralnej, herbaty zielonej oraz ziołowych, naturalnych soków owocowych i warzywnych, chudych wywarów wspomaga oczyszczanie organizmu, zapewnia odpowiednie nawodnienie tkanek, korzystnie wpływa na wygląd skóry. Chude produkty białkowe (mięso, sery twarogowe, jogurty, mleko czy rośliny strączkowe) przyspieszają przemianę materii, dają uczucie sytości oraz dostarczają witamin i składników mineralnych. Tłuszcze roślinne jak oliwa z oliwek lub olej lniany, a także tłuste ryby na przykład łosoś czy makrela korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową, podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu we krwi przy tym obniżając poziom „złego”. Wszystko łącznie daje nam przykład zdrowej diety, która zapewni szczupłą sylwetkę, zdrowy wygląd i dobre samopoczucie.
mgr Marta Zofia Niedziałkowska
Dietetyk
Przeczytaj także: Dieta jogurtowa