Zasady diety w walce z cellulitem
Witam, prosiłabym o przykładowy jadłospis na spalenie tkanki tłuszczowej i cellulit oraz zasady tej diety. Dwa lata temu urodziłam córeczkę i od tego czasu moje ciało nie wygląda najlepiej. Nie chcę stosować głodówek bo to nic nie pomaga, ćwiczę a pomimo tego mam dużo tłuszczu zwłaszcza na rękach, brzuchu i udach. Dziękuję za pomoc Edyta.
Dieta powinna być dobrana indywidualnie do pacjenta na podstawie wywiadu dietetycznego i analizy składu ciała. Energetyczność diety zależy od wyjściowej masy ciała, wieku pacjenta, stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego. Dietetyk układając plan żywieniowy dla pacjenta bierze pod uwagę również jego umiejętności kulinarne, rozkład dnia, preferencje żywieniowe i wiele innych ważnych czynników. Poniżej zamieszczam zalecenia żywieniowe, którymi warto kierować się w celu zmniejszenia objawów cellulitu. Proponuję tym samym udać się do dietetyka, który na podstawie analizy składu ciała i konsultacji żywieniowej ułoży dietę dostosowaną indywidualnie do Pani potrzeb.
Cellulit rozwija się w wyniku nieprawidłowych nawyków żywieniowych, częstych wahań masy ciała, może pojawić się w okresie dojrzewania, w czasie ciąży czy menopauzy, a więc podczas dużych wahań hormonalnych. Pewne znaczenie mają również nasze geny. Na wybory żywieniowe mamy wpływ, na nich więc skupię się.
Dieta powinna być pełnowartościowa, oparta o produkty jak najmniej przetworzone, o niskim indeksie glikemicznym. Unikać należy węglowodanów rafinowanych, czyli białego pieczywa, słodyczy, słodkich płatków śniadaniowych. Takie produkty zawierają niewielką ilość witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Proszę wybierać więc ciemne pieczywo (graham, razowe, z nasionami słonecznika, soi itp.), grube kasze (gryczana, pęczak), razowe makarony, brązowy ryż, płatki śniadaniowe bez cukru i udziału innych substancji dodatkowych. Cukry proste, które znajdują się w słodyczach, alkoholu, kolorowych napojach, owocach nie powinny przekraczać więcej niż 10% energii z diety.
W zwalczaniu cellulitu ważną rolę odgrywa błonnik pokarmowy i witamina C, dlatego w miarę możliwości do każdego posiłku warto włączyć warzywa i/lub owoce. Zaleca się spożywanie różnorodnych owoców i warzyw, ponieważ są one bogate w składniki odżywcze.
Bilansując tłuszcze należy pamiętać o tzw. tłuszczu niewidocznym i wybierać chude gatunki mięsa (kurczak, indyk, królik, chude mięso wołowe, chudą cielęcinę, chude gatunki wędlin), mleko odtłuszczone 1,5-2% tłuszczu, chude produkty mleczne. Produkty takie jak: podroby, słodycze, produkty przetworzone, gotowe dania, dania typu Fast-Food, tłuste mięso, tłuste mleko i produkty mleczne (sery żółte, śmietanę, zabielacze do kawy), twarde margaryny, tłuszcze cukiernicze najlepiej zdecydowanie ograniczyć lub wyeliminować z diety. Szczególnie niekorzystnie działają na organizm tłuszcze wykorzystywane wielokrotnie do smażenia. Podczas smażenia powstają związki o działaniu rakotwórczym, poza tym tłuszcz wnika do potrawy i czyni ją bardziej kaloryczną. Najzdrowsze będę potrawy gotowane na parze, w wodzie, pieczone w folii, pergaminie, rękawie, duszone bez wcześniejszego obsmażania. Oliwę z oliwek i olej rzepakowy można wykorzystać do obróbki termicznej. Natomiast oleje, takie jak: słonecznikowy, sojowy, winogronowy, olej z wiesiołka stosuje się na surowo do sałatek i surówek.
Ilość białka w diecie nie powinna przekraczać 15% dziennej racji energii. Białko dostarczane w nadmiarze zakwasza organizm. Produkty zakwaszające organizm powodują zaburzenia metabolizmu, a co się z tym wiąże większe prawdopodobieństwo wystąpienia tzw. „ pomarańczowej skórki”. Zalecane są chude gatunki mięsa (indyk, kurczak, chude wędliny, cielęcina, chuda wołowina), chudy nabiał, ryby. Dobrym źródłem białka są także suche nasiona roślin strączkowych: groch, soja, soczewica, fasola, ciecierzyca, bób.
W zwalczaniu cellulitu znaczenie ma także aktywność fizyczna. Myślę, że warto zaczerpnąć porady fachowca, np. instruktora fitness, który dobierze odpowiednie dla Pani ćwiczenia. Pomocny może okazać się również naprzemienny prysznic wodny, na zmianę raz ciepła raz zimna woda, a także stosowanie 2-3 razy w tygodniu delikatnego peelingu.
W walce z cellulitem ważna jest systematyczność, tylko wtedy efekty będą trwałe.
mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk
Przeczytaj także: Cellulit- jak z nim walczyć?