Co wiemy o sokach jednodniowych?
Na półkach w sklepach możemy znaleźć całą paletę produktów do picia różniących się ceną, smakiem i wyglądem opakowania. Uwielbiamy je – gaszą pragnienie, są kolorowe i pyszne. Coraz częściej dla siebie i dziecka sięgamy po soki jednodniowe sprzedawane w butelkach. Czy rzeczywiście są zdrowsze od tych sprzedawanych w kartonach?
Skład
Soki jednodniowe produkowane są wyłącznie ze świeżych owoców lub warzyw, bez dodatku konserwantów i innych substancji dodatkowych. W odróżnieniu od soków sprzedawanych w kartonach z długim okresem przydatności do spożycia, soki jednodniowe nie są poddawane procesom, takim jak pasteryzacja czy sterylizacja. Dzięki temu dochodzi do mniejszych strat witamin i składników mineralnych, np. witaminy C. Zazwyczaj soki te są naturalnie mętne i charakteryzują się wyższą wartością odżywczą.
Limitowana doba– „należy spożyć przed…”
Jak sama nazwa wskazuje, soki jednodniowe od producenta do naszej szklanki powinny trafić w ciągu jednej doby. Od produkcji, poprzez transport i sprzedaż powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych. Brak pasteryzacji sprawia bowiem, że soki te szybko się psują i rozwijają się w nich bakterie chorobotwórcze doprowadzające do zatruć pokarmowych. Dlatego przed ich zakupem warto spojrzeć na etykietę i termin przydatności do spożycia.
Samo zdrowie?
Wszelkie soki są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety, większość soków dostępnych w kartonach zawiera, obok soku lub koncentratu soku i wody, dodatek cukru. W przypadku soków jednodniowych znajduje się w nich jedynie cukier naturalnie występujący w owocach (fruktoza). Nie zapominajmy jednak, że to także jest cukier, dlatego wszystkie soki pijmy z umiarem. Nadmiar cukru przyczynia się do próchnicy zębów, może także powodować biegunkę i bóle brzucha. Pamiętajmy, że najlepszym i najbardziej naturalnym dla człowieka płynem jest woda.
Sok dla dziecka
Jeśli chcesz podać dziecku sok, wybierz ten bez dodatków, jak najbardziej naturalny - najlepiej świeżo wyciskany z owoców. Staraj się raczej unikać syropów - wszystkie składniki są w nich bardzo skoncentrowane, w tym cukier. Jak odróżniać sok od nektaru i napoju przeczytaj tutaj: Soki własnej roboty w diecie niemowlaka
mgr Monika Hajduk
Dietetyk
Przeczytaj także:
Woda czy sok?
Jaka woda dla mojego dziecka?
Co powinien pić nasz przedszkolak?
Kinga Pienińska- Czy woda średniozmineralizowana jest odpowiednia dla 1,5 rocznego dziecka?
Fortuna Karotka jabłko marchew banan- Czy soki przecierowe są dobre dla dzieci?
Pierwsza zupka i soczki w diecie dziecka
Pomysły na domowe soki, napoje, koktajle
Co pić w ciąży i w jakich ilościach?