Dieta ubogoresztkowa
Na czym polega dieta ubogoresztkowa czy jakoś tak. Lekarz wspomniał że taką powinnam stosować ale nie zapisałam sobie i nie wiem co wprowadzić i na czym to polega. Może Panie mi pomogą Karolina W.
Dieta ubogoresztkowa jest to po prostu dieta z ograniczeniem błonnika pokarmowego, w związku z tym jest to dieta lekkostrawna. Najczęściej stosowana jest jako dieta lecznicza na przykład w chorobach zapalnych jelit, problemach trawiennych, schorzeniach układu trawiennego. Ograniczenie błonnika w diecie ma na celu ułatwienie pracy organizmowi, ponieważ błonnik należy do składników balastowych, które nie są trawione przez człowieka. Ponadto jest to składnik drażniący śluzówkę jelita, co w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego jest negatywnym czynnikiem.
Podstawą diety ubogoresztkowej są produkty zbożowe oczyszczone, takie jak: pieczywo jasne, sucharki, ryż biały, makarony jasne drobne, kasza manna. Należy ograniczyć spożycie gruboziarnistych kasz, grubych makaronów z pełnego przemiału, płatków zbożowych i razowego pieczywa. Z mięs, wędlin i ryb polecane są te o niskiej zawartości tłuszczu na przykład: chuda szynka, wędliny drobiowe, chuda wołowina, cielęcina, królik, chudy schab oraz chude gatunki ryb (dorsz, sandacz, szczupak, pstrąg, leszcz). Z diety należy wyeliminować także surowe młode i niedojrzałe owoce, zwłaszcza pestkowe, owoce ciężkostrawne np. gruszki, śliwki, czereśnie, winogrona, owoce suszone, owoce drobnopestkowe (maliny, poziomki, porzeczki) nieprzetarte, orzechy. Najlepiej spożywać owoce dojrzałe, pozbawione skórki i pestek w postaci gotowanej lub przetarte w formie musu. Polecanymi warzywami są te łagodne, młode warzywa również najlepiej w formie gotowanej np. gotowana marchewka, szpinak. Warzywa w formie surowej powinny być ograniczone np. do sałaty czy pomidora (bez skórki i pestek). Zabronione są warzywa i owoce w formie marynowanej w occie.
W ciągu dnia powinno się spożywać 5, a nawet 6 posiłków o małej objętości. Najlepiej w regularnych odstępach czasu. Wszystkie posiłki powinny być gotowane (w wodzie lub na parze), pieczone w folii lub duszone (bez wcześniejszego obsmażania). Niewskazaną obróbką termiczną potraw jest smażenie. W diecie zaleca się również stosowanie delikatnych, naturalnych przyprawi i ziół jak na przykład koperek czy natka pietruszki. Nie powinno się stosować ostrych, drażniących śluzówkę przewodu pokarmowego przypraw jak pieprz, chili, ocet, musztardy itp.
mgr Magdalena Uchman,
Dietetyk
Przeczytaj także: Choroba wrzodowa