Gdy za oknem mróz to w herbacie i na skórze miód!
Miód od najdawniejszych czasów wykorzystywano, jako uniwersalne lekarstwo. Wraz z biegiem lat odkrywano coraz to nowsze zastosowania tego cennego produktu wytwarzanego przez owady.
W skład miodu wchodzi ponad 300 różnego rodzaju związków i substancji chemicznych, dzięki którym ma on wpływ na organizm człowieka. Pomimo, że jest produktem wysokokalorycznym, 100 gramów miodu ma około 330 kcal, uznawany jest za produkt leczniczy. Od tysięcy lat powszechnie wykorzystywany był, jako lekarstwo na różnego rodzaju schorzenia. W kulturze Egipskiej uznawany był za pokarm bogów, co podnosiło jego wartość na tle innych produktów. Zapisy na egipskich papirusach potwierdzają wykorzystanie tego cennego produktu w ponad 100 lekarstwach. Wybitny grecki filozof, Arystoteles uznawał miód za boski pokarm dla ciała i duszy. Dla Hipokratesa miód był „eliksirem życia” zalecał jego spożycie w przypadku uszkodzeń wątroby, gorączki, czy zakażeń.
Miód ze względu na swoje walory smakowe ma szerokie zastosowanie w gastronomii, coraz częściej zastępuje powszechnie wykorzystywany cukier do słodzenia wszelkiego rodzaju potraw. Jednak z powodu występowania cukrów posiada wysoką wartość dietetyczną jak i odżywczą.
W miodzie występują cukry łatwo przyswajalne. Cukry proste to przede wszystkim fruktoza stanowiąca około 38% oraz glukoza około 30% miodu. Ze względu na zachodzące reakcje rozkładu cukrów prostych, szczególnie fruktozy powstaje charakterystyczny związek 5-hydroksymetylofurfural (5-HMF), który negatywnie wpływa na walory sensoryczne danego miodu. Dodatkowo w miodach odmianowych takich jak miód wrzosowy oraz gryczany występuje sacharoza w ilości od 0,8% do 7,7%. Najczęściej występującym dwucukrem jest maltoza, może występować w ilości do 5,4%. W zależności od odmiany miodu można wyróżnić około 22 cukrów wchodzących w ich skład, jednak w niewielkich ilościach.
Miód jako produkt poprawiający urodę wykorzystywany był już przez Kleopatrę, ikonę starożytnego piękna. Egipcjanka zażywała kąpieli w oślim mleku i miodzie. Mieszankę miodu i mleka nakładała na twarz Poppea- rzymska cesarzowa, zabieg ten miał na celu zachowanie piękna i młodości.
Miód zawiera dużą ilość substancji odżywczych, co pomaga w utrzymaniu właściwej wilgotności i nawilżenia skóry. W zabiegach kosmetycznych wykorzystywane są właściwości składników miodu, między innymi glikogenu, rutyny (dobre wchłanianie witaminy C), co wpływa na lepsze napięcie i elastyczność skóry. Bardzo często stosowany jest w zabiegach kosmetycznych. W przypadku skóry z rozszerzonymi porami, w wyniku zabiegu z wykorzystaniem miodu następuje usunięcie złuszczonego naskórka oraz oczyszczenie skóry. Miód jako antyoksydant pełni ważna rolę w zabiegach redukujących zmarszczki i przeciwdziałającym starzeniu się skóry. Popularnymi kosmetykami zawierającymi miód są kremy i maseczki, stosowany jest także jako dodatek do kąpieli. Środki pielęgnacyjne na bazie miodu, wykorzystywane w zabiegach kosmetycznych, mogą być przygotowywane w domu i stosowane w domowej pielęgnacji. Miód można nałożyć bezpośrednio na przesuszoną skórę łokci, kolan czy spierzchnięte usta. Przesuszone włosy mogą być pielęgnowane maskami zawierającymi miód.
Istnieje wiele przepisów, dzięki którym można przygotować preparaty na bazie miodu w domu. Należy jednak pamiętać, że efekty stosowania takiego rodzaju zabiegów nie mogą być porównywane z profesjonalnymi, które są wykonywane przez specjalistów, przy użyciu preparatów przebadanych dermatologicznie.
Dla osób z suchą skórą polecana jest maseczka, w skład, której wchodzi jedna łyżka miodu, trzy łyżki serka homogenizowanego i jedno żółtko. Zalecane jest nakładanie maseczki na skórę wcześniej przemytą rumiankiem.
Tak zwana MASECZKA KLEOPATRY złożona jest z łyżki miodu, łyżki pełnotłustego mleka i kurzego białka. Maska po 30 minutach powinna być zmyta.
Kąpiele wodne z dodatkiem miodu zalecane są dla osób chorych i zmęczonych. Istnieje wiele przepisów na takiego rodzaju zabiegi; na przykład do wody w temperaturze około 37°C - 38°C należy dodać dwie łyżki miodu. Takiego typu kąpiel powinna trwać około 20 minut.
Miód wykorzystywany jest do wykonywania domowych preparatów do demakijażu. Zgodnie z przepisem należy połączyć ze sobą dwie łyżki miodu, łyżkę płynnego mydła i cztery łyżki gliceryny. Po zastosowaniu preparatu należy przemyć twarz letnią wodą.
Kremy i maseczki mają działanie zmiękczające, oczyszczające a zarazem lecznicze, dodatkowo są stosowane w celu zapobiegania powstawania zmarszczek. Zalecane są dla osób mających suchą, zanieczyszczoną skórę.
Kosmetyki zawierające miód często używane są jako preparaty, na bazie, których wykonywane są masaże kosmetyczne. Dodatkowo właściwości łagodzące miodu wykorzystywane są do produkcji kremów do depilacji, odżywek do paznokci czy mleczek do demakijażu.
Justyna Kruk
Kosmetolog
Przeczytaj także: Uwaga z miodem