Jak dieta wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi
Moja mama musi zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Nie do końca wie jak powinna wyglądać jej dieta. Czy mogłaby Pani coś podpowiedzieć. Dziękuję Aleksandra.
Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce i obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi. Przede wszystkim należy ograniczyć spożywanie produktów obfitujących w cholesterol. Dieta powinna być urozmaicona. Najlepiej spożywać małe posiłki co 3 – 4 godziny.
Jak powinna wyglądać dieta antycholesterolowa?
Produkty pochodzenia zwierzęcego
• Unikaj, a najlepiej zrezygnuj ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego: jaj, masła, sera żółtego i pleśniowego, tłustych serów twarogowych, sera feta, śmietany, pełnotłustego mleka, tłustych mięs i wędlin, podrobów, które zawierają duże ilości tłuszczu nasyconego, który znacznie zwiększa wytwarzanie cholesterolu krążącego we krwi oraz samego cholesterolu.
Rośliny strączkowe
• Spożywaj rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewica, soja i jej kiełki, które zawierają lecytynę, niacynę oraz witaminę E zmniejszające stężenie cholesterolu we krwi.
Warzywa i owoce
• Spożywaj warzywa i owoce, szczególnie pietruszkę, paprykę słodką, pomidory, owoc róży, cytrusy, czarną porzeczkę, które zawierają duże ilości witaminy C. Witamina ta obniża poziom cholesterolu.
Orzechy i nasiona
• Spożywaj orzechy i nasiona: migdały, orzechy laskowe bogate w witaminę E oraz nasiona lnu, dyni, chia, orzechy włoskie zawierające omega-3, które często włącza się do diety w celu oczyszczenia układu krążenia z nadmiaru cholesterolu.
• Spożywaj kiełki i młode pędy słonecznika, będące doskonałym źródłem lecytyny.
• W diecie powinna znaleźć się kasza gryczana zawierająca rutynę, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Ryby
• Spożywaj sardynki, łososia, makrele i inne ryby głębinowe dostarczające omega-3.
Oleje roślinne
• Wybieraj oleje roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej rzepakowy (kanola), olej migdałowy, awokado, zawierające dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą poziom dobrego – HDL.
Błonnik
• Spożywaj produkty zawierające dużo błonnika, czyli produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa. Najbardziej pomocne w oczyszczaniu naczyń krwionośnych są zboża o lekko gorzkim smaku: żyto, owies, amarantus, komosa ryżowa. Nie zapominajmy o otrębach.
Obróbka termiczna
• Nie smaż – piecz w folii aluminiowej, rękawie, gotuj na parze.
Produkty przetworzone
• Wyeliminuj białą mąkę, cukier, rafinowane oleje, margaryny kostkowe, frytury, gotowe wyroby cukiernicze, zupy do szybkiego przygotowania, produkty typu fast food. Niektóre z wymienionych produktów zawierają izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te zwiększają poziom złego cholesterolu LDL.
mgr inż. Paulina Roziewska
Dietetyk
Przeczytaj także: Cukry dodane co to takiego ?