banner

Olej kokosowy

Autor: Agnieszka Tokarz

Bardzo popularny w ostatnich latach, używany zarówno w kuchni jak i kosmetologii, polecany przez słynne blogerki i sportsmenki- o czym mowa? Przyjrzyjmy się bliżej i poznajmy właściwości oleju kokosowego.

Olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu kokosa. Cieszy się sławą dzięki zawartości tłuszczów MCT w swoim składzie. Są to średniołańcuchowe trójglicerydy, które jako jedyne w procesie metabolizmu są przekształcane bezpośrednio jako źródło energii, a nie zamieniane w tkankę tłuszczową. Tak też tłumaczy się odchudzające właściwości oleju kokosowego. Olej ten daje szybko poczucie sytości, dzięki czemu dłużej nie odczuwamy głodu, albo wręcz zjemy mniejszą porcję jeśli w daniu jako składnik pojawia się olej kokosowy. Zalecany jest więc w dietach odchudzających oraz w walce z nadwagą i otyłością ( zwłaszcza brzuszną).

Istnieją badania, które mówią również o pozytywnych właściwościach oleju kokosowego na podwyższanie stężenia dobrego cholesterolu HDL, przy jednoczesnym obniżaniu złego cholesterolu LDL. Odpowiada to za kolejną właściwość tego oleju jakim jest zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zawarty w składzie kwas laurowy odpowiada za przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe działanie tego oleju. Podejrzewa się, że dzięki jego zawartości, olej kokosowy z powodzeniem może przeciwdziałać zakażeniom jamy ustnej, próchnicy, grzybicy, czy też takim chorobom jak grypa, odra czy opryszczka. W tym miejscu należy wspomnieć o zdolnościach oleju kokosowego do zwalczania trądziku u osób z tendencją do wyprysków, ale nie tylko, gdyż olej kokosowy podbija również rynek kosmetyczny, a dzięki zawartym kwasom tłuszczowym jest to środek idealnie wygładzający i nawilżający cerę suchą i odwodnioną.

Poleca się go osobom intensywnie trenującym, jako że olej ten jest źródłem energii dla pracujących mięśni, szybko wykorzystywanym, bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej.

Warto przy tej okazji nadmienić, że najlepszym wyborem będzie olej kokosowy tłoczony na zimno. Wyglądem przypomina smalec, ma stałą konsystencję, która wraz ze wzrostem temperatury zmienia postać na płynną. Towarzyszy mu przyjemna kokosowa woń, za to jest on stosunkowo droższy od jego rafinowanego, bezwonnego odpowiednika, którego w procesie przetwórstwa pozbawiono wielu cennych właściwości.

Olej ten posiada wiele zalet, ponadto jest świetną alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych w dietach wegetariańskich czy wegańskich. Nadaje potrawą kokosowy smak i zapach, można używać go jako dressing do sałatek czy dodatek do ciast i ciasteczek, dlatego też na koniec dorzucam jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem tego składnika, który świetnie sprawdzi się jako śniadanie, przekąska czy podwieczorek.
http://talesofakitchen.com/cookies-brekky-bars/the-perfect-oatmeal-cookies/

Smacznego! ;)

mgr Agnieszka Tokarz
Dietetyk

Przeczytaj także: Uwaga cukier…

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.